Olvasási idő: 3 perc

A 2021-ben Japánban az egy főre jutó sörfogyasztás Japánban mindössze tizennyolc liter volt, és még ez a csekély mennyiség is csökkenő tendenciát mutat. Ennek ellenére a sör Japánban népszerű ital, de a mivel a sör, legyen az nagyüzemi, vagy kézműves, drága, a japánok előszeretettel isszák az alacsony malátatartalmú happo-shu-t. Az általában huszonöt százalék malátatartalmú happo-shu ennek köszönhetően fele annyiba kerül, és nem is hívhatják sörnek, ahhoz meg kellene haladnia a hatvanöt százalék malátatartalmat.

A japán sörök azonban a négy nagy gyártónak köszönhetően nem csak a szigetországban ismertek. Az  Asahi, a Kirin, a Sapporo és a Suntory, adja az ország sörfogyasztásának a háromnegyedét. Ez a négy gyártó számtalan sörgyárat birtokol. Mivel a sörgyártás a hosszú bezártság után, az 1800-as évek végén lendült fel, a japán sörök elsöprő többsége klasszikus láger.

1994-ben megjelentek Japánban is a kézműves sörök, melyeknek piaca folyamatosan növekszik. A fellendülés azután kezdődött, hogy a kormány enyhítette a sörkészítés szabályait. Az újabb rendszerben már csak hatszáz hektolitert kell évente előállítani,  míg a múltban az engedélyhez a sörfőzdéknek legalább évi húszezer hektoliter sört kellett előállítaniuk az engedély megszerzéséhez, ami jóval meghaladná az összes kis sörfőzde kapacitását.

A japán kézműves sörfőzdék – akárcsak európai, vagy észak-amerikai társaik – elsősorban azokra a sörökre fókuszálnak, amelyek nem lágerek – ebben nem igazán tudnának a „négy naggyal” versenyezni. Ezért elsősorban a felsőerjesztésű sörökre fokuszálnak. Így a japán kézműves sörpiac nagyon hasonló más országok kézműves sörkínálatához. Legnépszerűbb természetesen itt is az american pale ale és a india pale ale.

Ízekben is igyekeznek eredetit létre hozni, természetesen az ale-k a citrusos, trópusi és földes ízek hangsúlyosabbak és bóven adagolják a komlót is. A stoutok és a porterek gazdagabb, malátásabb ízprofillal rendelkeznek, így a csokoládé, a kávé és a kakaó íze is gyakran felfedezhető bennük. A gyümölcsös sörökhöz felhasználnak olyan, számunkra különleges gyümölcsöket is, mint a yuzu, vagy a hyuganatsu.

 

A japán rizssörről ITT olvashat