Olvasási idő: 3 perc

A nőket pedig csak akkor tűrik meg ott, ha mondjuk a sörcsapot kezeli, vagy úgy néz ki, mint Scarlett Johansson, vagy iszik, mint Lindsay Lohan. Ez a kép azonban már rég a múlté. Ma egy söröző vendége ugyanolyan valószínűséggel lehet nő, mint férfi. Egyre több nő jár sörözni Európa országaiban és Magyarországon is.

Nálunk ugyan még senki sem készített megbízható statisztikát arról, hogy mekkora a női sörfogyasztók száma, de elég csak körbenéznünk a jobb sörözőkben, és látjuk, hogy milyen sok nő, sőt női társaság akad a vendégek között.

Angliában a pubok vendégkörének már az egyharmada nő, de részarányuk egyre emelkedik. Egy kutatás szerint ez szoros összefüggést mutat azzal, hogy a 17 és 60 év közötti nők 71 százaléka dolgozik és számuk és arányuk is egyre inkább emelkedik. A munkában egyenjogúságot szerzett nők természetesen a szórakozásból is egyenrangúan szeretnék kivenni a részüket, s ma már egyáltalán nem meglepő, ha munka után csapatostul látogatják a sörözőket.

Ezt felismerve egyre több kocsmáros fazonírozza át pubját és ezzel alaposan felforgatja l a hölgyvendégek kimondott és kimondatlan igényei szerint. Az új irányvonal, a Fine Line alaposan felforgatta a viktoriánus pubok koncepcióját. A dizájnerek először is leszedték az ablakokról a függönyöket, az átláthatatlan üvegtáblákat kicserélték, és az így átláthatóvá tett ablakokat – jó időben – ki is nyitották. (A nők szeretik már az utcáról látni, hogy hová térnek be, ez ugyanis biztonságérzetet nyújt számukra.) Másodsorban eltüntették a beugrókat, a zegzugokat, „átláthatóvá” tették a söröző egész terét. A legfontosabb azonban az volt, hogy minden eddiginél nagyobb gondot fordítsanak a levegő tisztaságára, a higiéniára.

Míg a  tradicionális angol pubokban nincs kiszolgálás az asztaloknál, mindenki a pulthoz fárad a söréért, és a rágcsálnivalóért. A Fine Line pubokban szakítottak ezzel a hagyománnyal is, bevezették az asztali kiszolgálást és bővítették az ételválasztékot. A kínálat a néhány harapásnyi sörkorcsolyától a könnyű löncsön át a háromfogásos, bőséges főétkezésig terjed. A hagyományos pub-mértékegység, a pint mellett itt már nem szégyellnivaló fél pint sört rendelni.