Olvasási idő: 3 perc
Az alkoholmentes sör a kör négyszögesítése, fából vaskarika, vagyis egy olyan jelzős szerkezet, mely egymásnak ellentmondó fogalmakat kapcsol össze. A sör fogalma ugyanis feltételezi az alkoholtartalmat.
Azaz feltételezte. Feltalálásakor ugyanis az alkoholmentes sör tartalmazhatott fél százalék alkoholt. Csak a technológia finomításával érték el, hogy az alkoholmentes sör valóban alkoholmentes legyen.
Mielőtt az alkoholmentes sört bevezették a piacra is léteztek alkoholszegény sörök, mint például a hazai Nektár sör és hozzá hasonló malátaitalok. Ezeket szoptatós anyáknak épp úgy ajánlották, mint lábadozó betegeknek.
A malátaitalok közt akadnak olyanok is, mint az idén ötvenéves Karamalz. Ennek különlegessége, hogy hasonlóan készül, mint a sör, csak a beélesztőzés alacsoy hőmérsékleten, nyolc Celsius fokon történik, így nem keletkezik alkohol.
A hatvanas években egyre többen kezdtek autót vezetni és az ittas vezetés betiltásával megnőtt az igény az alkoholmentes italok iránt. Ekkor került a képbe az alkoholmentes sör, mely az alkoholtartalmán kívül nagy mértékben hasonlatos az eredetihez.
A marketing nagy mértékben támaszkodott is erre, mondván, hogy olyan mint az igazi, de utána gond nélkül beülhetsz a kocsiba és hazavezethetsz. Ugyancsak az előnyeként emlegették, hogy az alkoholbetegeknek segít a leszokásban.
Mindennek ellenére az alkoholmentes sör térnyerésére a kétezres évekig kellett várni. Ekkorra már mindennel megpróbálkoztak a sörgyárak, de az áttörést az ízesített változatok piacra kerülése hozta meg.
Ez részben köszönhető annak, hogy a kézműves sörfőzők gyakorlatilag minden szabályt felforgattak és rengeteg olyan különleges sört dobtak a piacra, ami mindannak ellentmond, amit a huszadik század második felében a sörről vallottunk.
Hogy valójában mennyire sörök ezek az alkoholmentes ízesített darabok, arról nehéz nyilatkozni. A magam részéről inkább üdítőitalnak nevezném őket és sajnos abból sem sorolnám a jobbak közé többségüket. Legalább is a hazai gyártmányokat, amiket kóstoltam.
„A sörjelleg kialakításához szükséges aroma felhasználásával készült alkoholmentes sör nem számít ízesített sörnek”, írja a Magyar Élelmiszerkönyv.
De akkor minek számít?