Olvasási idő: 2 perc

A valóság még a legvérmesebb sörforradalmárok reményeit is felülmúlta. Ki gondolta volna az első IPA sikerek idején a kilencvenes években, hogy a sörök olyan elképesztő sokfélesége fog piacra kerülni, hogy még a szakemberek számára is nehezen követhető.

Kétségtelen, hogy a legdinamikusabban az IPA sörcsalád fejlődik. Manapság már nem csak a felhasznált komlók, illetve azok száma és kombinációik változatossága, hanem a sörfőzéshez a megszokott alapanyagok mellett megjelenő újdonságok is újabb izgalmas sörtípusokban öltenek formát.

Az IPA sörcsalád egyik ilyen izgalmas és hamar népszerűvé lett tagja a Milkshake IPA. A furcsa ellentmondás, hogy míg az IPA jellemzően túltolt aromás vagy keserű komlókról nevezetes, a Milkshake mely alapvetően laktózzal vagy más nem fermentálható cukrokkal, nem ritkán gyümölcsökkel, vagy vaníliával és zabbal készül többnyire enged az édes ízek nyomásának, annak ellenére, hogy nem hiányoznak belőle a többnyire amerikai komlók.

Az első változatot az Omnipollo svéd sörfőzdének tulajdonítják, de azóta sörfőzdék sokasága vette fel a repertoárjába. A pennsylvaniai Tired Hands – az Omnipollos srácokkal összeállva – készítette el az Extra Vanilla-t, amit zabbal és laktózcukorral, Mosaic és Citra komlókkal főznek és madagaszkári vanília babbal erjesztik.

Itt lenne az ideje kiugrani az Egyesült Államok keleti partjára egy jót sörözni!