Olvasási idő: 3 perc

Mióta sok kisebb sörfőzdét nagyvállalatok vásároltak fel, ez elvetette a kétség magvait  az egész iparágban, hogy a kézműves sör, azaz a craft beer kifejezés soha nem jelentett semmi konkrétat. Így olyan söröket is felcímkéztek és forgalomba hoztak a kézműves sör jelzős szerkezettel, amelyeknek semmi közük nem volt a kifejezés eredeti értelmezéséhez, amelyben a kézműves sör általában az új amerikai stílusú sörök egyikére utal, amihez bőségesen használtak komlót, és valószínűleg kicsit zavaros, homályos a megjelenése.

Ezt az alternatív sörstílust undergroundnak, punknak nevezték, olyan sörnek, aminek semmi köze a nagyüzemi sörökhöz. Idővel az emberek megértették, hogy a kézműves sör általában az új amerikai stílusú sörök egyikére utal, tele van komlóval és valószínűleg homályos. Az emberek eleinte gyanakodtak. Aztán egyre jobban megszerették, minden héten elmentek, hogy kipróbálják a szokatlan nevű sörfőzdék új söreit, izgatottan kóstolják meg a komló és a maláta legújabb találmányait.

A kézműves sör hamar nagy üzletté vált, amit sok rajongója számára nem volt egyszerű képmutatás nélkül megoldani. Ezt az alternatív sörstílust undergroundként, „punkként” forgalmazták, és függetlennek, frissnek, izgalmasnak adták az ivóknak, olyan sörnek, aminek semmi köze a nagy vállalati sörkonszernekhez, amelyek az ország kocsmáit és csapjait uralták.

Nyilván szerencsésebb lett volna, ha a kezdetektől fogva világos definíció lett volna a kifejezésre. Így, viszont, hogy ez nem született meg, a kis, független sörfőzdék egyre ritkábban használják a kifejezést, és eltávolodnak attól a gondolattól, hogy „a kézműves sör egyenlő a jó sörrel”.

A 21. században sörivók fantasztikus univerzuma jött létre, akik olyan közösséget alakítottak ki, akik törődni akartak sörük minőségével és foglalkozni a kézműves készítési móddal. Ebben a szituációban a kézműves sörtől teljesen idegen volt a tömeggyártás. A lényeg az volt, hogy minden sör egyedi legyen, ahogy a sörfőzdéje is.

És ez az, ami teljesen eltér a Big Beer homogenitásától, ahol egy korsó mindig ugyanaz, függetlenül attól, hogy hol, mikor és melyik évben issza.