Olvasási idő: 3 perc

A film alapján az újkori „kézműves”  sörfőzés remek buli, nem nagyon kell dolgozni és munkaidőben is bátran meg lehet húzni a sörcsapok valamelyikét. A sörözés természetesen munkaidő után is folytatódik. Kate és Luke ivócimborák, szesztestvérek, akik szemmel láthatólag halálosan unják nem iszákos állandó partnereiket – de eltart egy darabig, amíg rájönnek, hogy a szesztestvérség még tökrészegen sem végződhet vérfertőzéssel.

Számtalan részegségük alkalmából szinte mindig lenne lehetőségük szexelni, de valamelyikük az utolsó pillataban mindig meggondolja magát – így a film gond nélkül jut el a boldogtalan végig, mert azt tapasztalatból tudjuk, hogy annál, ha egy iszákos nem ivós partnert választ, csak az rosszabb, ha az élettárs maga is megissza a magáét.

Ez a Smashed – Szárazon – című amerikai filmből is kiderül. A film első félórája remek ivós film, de ekkor Kate –  itt is így hívják a női főszereplőt – rájön a dolog tarthatatlanságára. Kollégája Anonim Alkoholista, a segítségükkel próbál megszabadulni a szenvedélyétől, ami lássuk be, az iszákos férj, Charlie mellett nem egyszerű feladat.

Ha lapos közhelyekre és vontatott cselekményvezetésre kíváncsiak az alkoholizmussal kapcsolatban, nézzék meg a filmeket. Ha viszont valóságos és életszagú történeteket szívesebben látnának, ajánlom figyelmükbe a Szarul állnak a dolgok (The Misfortunates) vagy a Barfly (Törzsvendég) esetleg a Trees Lounge (Bárbajnokok) című filmeket.

Egy sörös-filmes felsorolásból persze nem maradhat ki a Postřižiny (Sörgyári capriccio) című Menzel film, mely után kiszáradva, felső szájpadlásra tapadt nyelvvel lohol a néző az első kocsmába. Báj van és humor, mert ugye a cseheknél a sör nem alkohol. Igaz erre némileg rácáfol a Dědictví aneb Kurvahošigutntag  (Örökség) Věra Chytilová és Bolek Polívka zseniális munkája, melyből az is kiderül, hogy ha a sör nem is alkohol, cseh szesztestvéreink megcsalva nemzeti italukat, alkoholt is adnak – Sligovica,Becherovka, stb – a szervezetüknek.

 

A képen Olivia Wide (Kate) iszik.