Olvasási idő: 2 perc
Természetesen ma már sört is egészen nyugodtan ihatunk, hiszen a bársonyos forradalom óta Csehországban hagyománya van a Márton napi sörök főzésének. A přerovi sörgyár az elsők főzött Márton-napra egy félbarna, hat százalék alkoholtartalmú sört, mely egyedi ízeit a hatvan napos, meglehetősen hosszú erjesztési idejének köszönhette. De főzött már a szent tiszteletére több cseh sörfőzde is ünnepi sört melyek hasonlóan a přerovihoz alsóerjesztéssel, de a megszokott maláták mellett karamellmalátával is készülnek.
Abban viszont valamennyi megegyezik, hogy az erre az alkalomra főzött sör ideális társa a Márton nap klasszikus ételének a sültlibának, melyet természetesen párolt káposztával és knédlivel tálalnak.
Szent Márton kedves szent számunkra is, hiszen Savariában született. Híressé a galliai Amiensben szolgáló katonaként lett. Márton – a legenda szerint – didergő koldussal találkozott a város kapujánál egy téli hideg estén. Köpenyét ekkor kardjával hasította ketté, hogy azt megossza a fázó koldussal. Éjjel álmában Krisztus jelent meg előtte a koldusnak adott köpenydarabban.
Mártont idősebb korába Tours püspökévé választották. Ehhez az eseményhez kötődik az egyik legismertebb Szent Márton legenda. E szerint szerénysége miatt nem akarta elvállalni a püspöki tisztséget, a libák közé bújt, ám a szárnyasok gágogásukkal elárulták hollétét, így nem kerülhette el a püspöki széket. A libák viszont árulásukért azóta is lakolnak: Márton napján megesszük őket.