Olvasási idő: 3 perc
A Nature természettudományos folyóiratban jelent meg a belga tudósok tanulmánya a sör ízeinek finomhangolásáról a mesterséges intelligencia segítségével.
A sör számtalan aromás molekulát tartalmaz, de ezek megkülönböztetése a szakértők számára is nagy kihívás. Belga tudósok most a probléma megoldásához a mesterséges intelligenciát hívták segítségül.
Nagyszabású kutatásukhoz kétszázötven, a kereskedelemben kapható belga sört vetettek alá kémiai elemzésnek. Ennek során a tudósok a sörök több mint kétszáz kémiai tulajdonságát vizsgálták meg, amely alapján részletes „kóstolópanelt” állítottak össze. Ezt követően közel kétszázezer fogyasztói véleményt elemeztek – többek között az Untapdd és a Ratebeer segítségével – és ennek alapján összeállították azoknak az anyagoknak a skáláját, amelyekből a legízletesebb sört lehet készíteni.
A kutatás második szakaszában a kutatók egy tizenhat szakértőből álló kóstolóbizottsággal találkoztak. Ezek a szakértők megkóstolták az összes korábban elemzett mintát, és felmérték azok ízjellemzőit. A tudósok kiválasztották az ötven legjobb mintát. Ez a kihívásokkal teli szakasz csaknem három évig tartott a megbízásnak.
A kutatás utolsó fázisában mindezeket az adatokkal a mesterséges intelligencia, az emberek ízlési preferenciái alapján olyan anyagok kombinációját fejlesztette ki, amelyek javítják a sör ízét, például tejsavat és glicerint. Az így készített söröket a már említett tizenhat szakértőből álló bizottság kóstolta meg, és egyetértettek abban, hogy ez a sör valóban sokkal jobb ízű, mint az általuk eddig kóstolt minták.
Hogy a jövőben a mesterséges intelligencia egyre fontosabb szerep kap a sörfőzésben is, az nem kétséges. Őszintén reméljük, hogy ennek csak a hasznát fogják látni a fogyasztók.
https://www.nature.com/articles/s41467-024-46346-0