Olvasási idő: 2 perc
Hallották már a jors hírét? A Szovjetunió egyik legnépszerűbb itala volt, itt ugyanis vodkával vegyíteni a sört annyi, mint máshol megsózni az ételt. A klasszikus jors arányai fél liter sör-fél deci vodka, ez amolyan superstrong sört eredményez. Az arányok azonban különböző tényezők – klimatikus, pszichoszomatikus, ideologikus és egyebek – függvényében változhatnak, igen gyakori például a negyed liter-negyed liter változat.
Álljon itt az ínyencek kedvéért néhány konkrét recept. A Rembrandt például (más nevén Megjöttek a fejesek): a vodkát oly módon kell a sörbe tölteni, hogy ne keveredjen vele össze. Ha a vodka csendesen leereszkedik a pohár aljára anélkül, hogy zavarossá válna, akkor az egy Eredeti Rembrandt, ha ez nem jön be, akkor a keverék Hamis Rembrandt lesz. Fél deci vodka két deci sörrel Korai Rembrandtot eredményez, két deci vodka és egy deci sör keveréke azonban már Kései Rembrandt.
Nem árt, ha ismeri az ember a Bemegy a medve a barlangba technikáját sem. A technika meglehetősen egyszerű: a korsót színültig töltjük sörrel, és kis kortyokban iszogatjuk. Minden korty után a hiányzó sört vodkával pótoljuk. Az eljárást mindaddig alkalmazzuk, míg a korsóban lévő sör helyét teljesen átveszi a vodka. A Kijön a medve a barlangból ugyanez, csak az italokat megcseréljük.
Az orosz koktélokról még olvashat:
https://serteperte.blog.hu/2021/02/12/az_orosz_koktel