Olvasási idő: 2 perc
Természetesen söt. a bársonyos forradalom óta, ugyanis addig kellett várni, hogy Csehországban hagyománya legyen a Márton napi sörök főzésének. Addig megfelelt bármilyen sör az alkalomra. Legutóbb a přerovi sörgyár kifejezetten szent tiszteletére főzött egy félbarna, hat százalék alkoholtartalmú sört, mely egyedi ízeit a hatvan napos, meglehetősen hosszú erjesztési idejének köszönheti.
De Szent Mártont élteti a Matuška 16° fokos vagy a Březňák 13° fokos polotmavý speciálja, melyek hasonlóan a přerovihoz alsóerjesztéssel, de a megszokott maláták mellett karamellmalátával is készülnek. Abban viszont valamennyi megegyezik, hogy az általuk főzött sör ideális társa a Márton nap klasszikus ételének a sültlibának, melyet természetesen párolt káposztával és knédlivel tálalnak.
Szent Márton kedves szent számunkra, hiszen Savariában született. Híressé a galliai Amiensben szolgáló katonaként lett. Márton – a legenda szerint – didergő koldussal találkozott a város kapujánál egy téli hideg estén. Köpenyét ekkor kardjával hasította ketté, hogy azt megossza a fázó koldussal. Éjjel álmában Krisztus jelent meg előtte a koldusnak adott köpenydarabban.
Mártont idősebb korába Tours püspökévé választották. Ehhez az eseményhez kötődik az egyik legismertebb Szent Márton legenda. E szerint szerénysége miatt nem akarta elvállalni a püspöki tisztséget, a libák közé bújt, ám a szárnyasok gágogásukkal elárulták hollétét, így nem kerülhette el a püspöki széket. A libák viszont árulásukért azóta is lakolnak: Márton napján megesszük őket.