České Budějovice és az amerikaiak

Több mint százéves névvita dúl a csehországi Budějovicében – német nevén Budweis-ben – működő sörgyár és az ugyancsak Budweiser nevet használó amerikai sörgyár között.

Sörgyárakat vett a Kofola

A Kofola receptjét 1959-ben a prágai Csehszlovák Gyógynövénykutató Intézetben találták ki egy olyan kutatás során, amelynek célja a kávépörkölés során keletkező koffeinfelesleg lehetséges felhasználása volt.

Mit isznak a cseh nők?

A legutóbbi felmérés szerint Csehországban egyre több nő is, ha választania kell a bor, vagy a sör között akkor az utóbbit választja.

A budveiszi, a pilseni és a többiek

A cseh sörök iránti rajongás, mint a mellékelt budveiszi sört hirdető plakát is bizonyítja, nem új keletű dolog.

Reflektorfényben a Primátor

Náchodban az 1992-es privatizációig csak a Csehországban megszokott söröket gyártották és speciál is legfeljebb 13-as készült.

Karácsonyi sör Litoměřicéből

A litoměřicei Biskupský pivovar egy év után ismét karácsonyi különlegességet főzött, sietni kell azonban, hogy kóstolhassuk mert mindössze egy főzet, készült belőle.

Poupě a sör tudósa

Ma talán hihetetlennek hangzik, de kétszázhúsz éve a brünni városi sörfőzde üzemeltetését egy mai értelemben vett „tenderen” nyerte el František Ondřej Poupě.

Mi a cseh sör?

Könnyű az angoloknak, hiszen két szavuk is van a sörre – az „ale” és a „beer” – melyek egyúttal a típusbesorolást is jelentenek.

Pivo Petra Voka

A treboni az egyik legrégebbi sörgyár Csehországban, hivatalosan 1379-ben alapították, de helyén már 1367-ben sörfőzde állt.

Kocsma marad a Masné krámy

A Budvar tavasz óta új üzemeltetőt keres a híres a Masné krámy étteremhez, mely České Budějovice egyik fő turisztikai célpontja.

Káraný új sörfőzdéje

Mindig öröm egy új cseh sörfőzde megnyitásáról beszámolni, különösen mostanában, amikor még a cseheknél is csökken a sörfogyasztás.

Aggodó cseh sörösök

A cseh kormány a három éve, a csapolt sörökre adott adókedvezmény kivezetését tervezi, ami vendéglők és a sörfőzdék sokaságának a helyzetét lehetetleníti el.

Egyenesen a sörpincéből

A Svijany sörgyár legújabb söre közvetlenül a lager tartályokból kerül a különleges csatos üvegekbe, szűrés, stabilizálás, pasztőrözés nélkül.

Panaszkodnak a cseh kocsmárosok

A cseh kormány javaslata, amely szerint a jelenlegi tízről huszonegy százalékra emelnék a csapolt sörök áfáját, élénk tiltakozást váltott ki a kocsmárosokból.

Morva sörfőzdék sokasága

Tavaly hat új sörfőzde létesült Morvaország déli részén, így az év végén hatvannyolc kisüzem működött a régióban, ebből tizenöt Brünnben.

Budvar-Thornbridge kollab

A Budějovický Budvar története során először főzött külföldi partnerrel – az angol Thornbridge Breweryvel – kollaborációban.

Tankból, vagy hordóból?

Milan Rambousek tapasztalt cseh sörfőző szerint a tankos sör főleg divatirányzat, és még csak nem is jelent feltétlen jobb minőséget.

U Pinkasů 180

2023 április 8-án ünnepelhettünk az egyik legismertebb prágai söröző az U Pinkasů és a Pilsner Urquell boldog együttélésének 180-ik évfordulóját.

Magyar-cseh sörszótár

A teljesség igénye nélkül állítottuk össze kis szótárunkat, de tervezzük a címszavak bővítését is.

Ismét fő a sör Žatecben

A Sedmý schod vállalat – a sörfőzde új tulajdonosa – ígéri, hogy folytatója lesz a žateci sörgyártás hagyományának.

Kafkával sörözni

Honfitársaihoz, Hasekhez és Hrabalhoz hasonlóan, Kafka írásaiban is rendszeresen előfordulnak kocsmákról, sörről, vagy az ivásról szóló bekezdések.

Fékezett habzású cseh sör

Az éttermekben ugyan nőtt a sörértékesítés, de a teljes piaci értékesítés messze nem éri el a járvány előtti számokat.

Szomorú vég

A Pivovar Pardubice igazgatósága hétfőre közgyűlést hívott össze, amelyen a termelés jövő év március 31-i leállítását javasolják.

Miért mennek csődbe a cseh kocsmák?

Josef Burič cseh újságíró cikke az okokról, amelyek a csehországi kocsmák összeomlásához vezethetnek.

Sörparadicsom

Nem, nem a zöldségről van szó, hanem egy Pivní Ráj azaz Sörparadicsom nevű boltról Olomoucban, ami sörrajongóknak kihagyhatatlan.

Megújult a Sörfőzők Háza

Az elmúlt két év nem volt túl kegyes az vendéglátáshoz, ezért külön öröm, hogy a Pivovarský dům megújulásáról számolhatunk be.

Sörözni Olomoucban

Az enyhén lejtős, hangulatos, macskaköves főtér tele van üzletekkel és éttermekkel. Még a passzázsokban is egymást követik a különböző sörözők.

A Primátor 150 éve

A százötven éves Primátor jubileumának megünneplésére június 25-én került sor a náchodi Masaryk téren.

Cseh uborkaszezon

A képviselőház elnöke és a kormánypárti TOP 09 vezetője, Markéta Pekarová Adamová a Budvar eladásának ötletével kavarta fel a cseh politikai vizeket.

A sörgyár felett kék az ég

Az 1573-ban alapított Kutná Hora-i sörgyár történetét most az 1953-as államosítástól tekintjük át.

Sörszövetség 30

A napokban – talán véletlenül, de Ivó napján – ünnepelte megalakulásának 30. évfordulóját a Magyar Sörgyártók Szövetsége azaz a Sörszövetség.

Alebrowar – az IPA világa

Nincs mese, telejesen egyértelmű, hogy az IPA a 21. század söre. A lehetőségek pedig már-már úgy tűnik végtelenek.

Barrel cellar Nachodban

Ezer darab tölgyfahordót vásárolt a nachodi Primátor sörgyár, hogy abban különleges hordóérlelt söröket pihentessen.

Sörbojkott

A cseh sör egyik legnagyobb vásárlója Oroszország volt, de most a legnagyobb sörgyárak is bojkottot jelentettek be Ukrajna letámadása miatt.

Perun – az isteni sör

A legismertebb szláv söristen Radegast mellett nagy tiszteletnek örvend egy másik szláv istenség Perkūnas is.

Kilátszik a fenekük

2013-ban kevesebb mint 200 minipivovar működött Csehországban, 2019-ben pedig már 480. A rohamos növekedés azonban a járvány miatt lelassult.

A Světovar tündöklése és bukása

Az První plzeňský akciový pivovar 1913-ban kezdte meg a sörfőzést Světovar – németül Weltbrau – márkanéven.

Hét golyó

A benešovi sörgyár egykor, a Szarajevóban meggyilkolt, Ferenc Ferdinánd főherceg tulajdonában állt, innét a Ferdinand név és a merényletre emlékeztető Sedm Kuli sör.

Visszatértek a kocsmába a csehek

Néhány koronával emelkedett a sör ára Csehországban, de a vendégek kezdenek visszaszivárogni a kocsmákba.

Cseh sörfőzdék

Összegyűjtöttük a cseh sörgyárakról megjelent cikkeinket és rövidesen tovább bővítjük a kört újabb sörfőzdékkel. (A képen a bezárt braniki főzde épülete.)