Olvasási idő: 2 perc

Magyarországon már háromszáz kis sörfőzde működött a kilencvenes években, amikor Csehországban még alig tucatnyi. Köztük is az egyik első a Prága újvárosi Novoměstský pivovar volt, mely huszonhét év után befejezi működését. Az utolsó söröiket még tavaly lefőzték és ezeket még január harmincegyedikéig meg lehet kóstolni. Februárban már nem nyit ki a Vodickova utcai étterem.

Az első időszakban még nagyon kedvelt étterem-sörfőzde, soha sem a söreiről volt nevezetes. A négszáz férőhelyes, kétszintes, tíztermes komplexum inkább a konyhájáról volt híres. Sörválasztéka mindig is szegényes volt, nem véletlen, hogy a „Cseh sörök barátai” Facebook oldalon, annak közel tíz évvel ezelőtti indulása óta, mindössze két említést érdemelt.

A Novoměstský Pivovar hanyatlása a cseh sörfőzés reneszánszával, a néhány száz, néhány ezer hektoliteres évi kapacitással rendelkező kis sörfőzdék elszaporodásával vette kezdetét. Manapság Prágában már nem elég a klasszikus tízes és tizenkettes söröket csapon tartani, a közönség igényli a különféle sörkülönlegességeket, az erős söröket, az ale-ket és búzasöröket is.

Hogy mi lesz a Novoměstský Pivovar sorsa egyelőre kérdéses, hiszen a sörfőzde berendezései is eladásra kerülnek. Az mindenképpen valószínű, hogy ha megmarad is az ingatlan funkciója és továbbra is vendéglátóhely lesz a Vodickova utcában, akkor azt új tulajdonos fogja működtetni, és csak reménykedhetünk, hogy a helyiségekben továbbra is söröző-sörfőzde fog üzemelni.

Az biztos, hogy a piac, a több mint ötszáz cseh – és a mintegy ötven – prágai sörfőzdével telítődni látszik, de az is biztos, hogy az izgalmas újdonságokra mindig lesz  igény.