Olvasási idő: 2 perc
A weltenburgi sörök néha itthon is beszerezhetők, így többen is kóstolták. A schlägli kolostor söreit azonban csak a legelszántabbak ismerik. Kár, mert ezek a sörök a legkülönlegesebbeknek számítanak Ausztriában.
A passaui püspök rendeletére, a csehországi Milevskóból való szerzetesek által, Schlägl 1218-ban alapított premontrei kolostorában az 1200-as évek utolsó évtizedeiben már főztek sört. Ennek ellenére a sörfőzde alapításának 1580-at tekintik: ekkor látogatott a passaui érsek Schlägl-be, és a mikor a prelátusával találkozott, schlägl-i sört ittak.
Ausztria egyetlen egyházi tulajdonban lévő sörfőzdéjében jelenleg évi harmincezer hektoliter sör készül. Köztük olyan különlegesség is, mint a kolostor régi reccptúrája alapján karácsonyra főzött, Doppel-Bock, amely Ausztria egyik legerősebb söre.
Borostyánszínű, telt, de alig édeskés ízű, érződik rajta a komlózás. Nyitott kádakban tíz napig erjesztik, majd az 1850-es években hároméves munkával kialakított sziklapincében tizenkét héten át ászokolják.
Egy másik különlegesség az 1992-től gyártott Gold Roggen, Ausztria első modernkori rozssöre. A Gold Roggen telt ízű, de a fclsőerjesztésű élesztőnek köszönhetően leginkább a kölsch-re emlékeztet.
A schlägli sörért legalább Linzig kell autóznunk, de onnét már csak egy ugrás Schlägl, ahol a Kolostorpincében végigihatjuk a sörfőzde kínálatát amelyből egy ideje már olyan különlegességek, mint a Pale Ale, a Session IPA, vagy a Baltic Porter sem hiányozhatnak.