Olvasási idő: 2 perc

Ez derül ki abból a felmérésből, amit Petr Winkler és csoportja, az Országos Mentális Egészségügyi Intézet közreműködésével, hajtott végre, egy háromezerháromszáz fős, a felnőtt lakosságot reprezentáló mintán.

A szakértők szerint a világjárvány és a vele járó gazdasági bizonytalanság hatására növekedtek a szorongásos rendellenességek, a depresszió és az öngyilkossági hajlam. A folyamatos stresszre, a munkahelyek elvesztésére a túlélési stratégiák gyakran antidepresszánsok, szorongáscsökkentők és altatók szedésével reagálnak, de emellett sokan fordulnak az alkoholhoz is.

A járvány idején, ahogy azt a tanulmány is megerősítette, az alkoholfogyasztás különösen azok között nőtt, akik a pandémiát megelőzően is intenzív fogyasztók voltak, míg a mérsékelt ivók még jobban csökkentették fogyasztásukat a járvány alatt.

Végeredményben a vendéglátásban a tavalyi évben félmillió hektoliterrel kevesebb sör fogyott és ezt a elmaradást nem tudta pótolni a kiskereskedelem háromszázezer hektoliteres többlete sem. Sajnos az idei kilátások sem jobbak, különösen a vendéglátásban eladható sör mennyiségét illetően.