Olvasási idő: 3 perc

A Mariana-árokban végzett mérések 6,5 mérföldet (36 000 láb) meghaladó mélységet mutattak ki a Challenger Deepnél. Ezzel szemben az átlagos óceánmélység körülbelül  2,3 mérföld) (12 000 láb). Az óceán feneke, akárcsak a szárazföld, változatos, magas csúcsokkal, mély völgyekkel. A Mariana-árok, amely a Csendes-óceán nyugati részén, a Mariana-szigetektől keletre található, a világ óceánjainak legmélyebb része. Szélsőséges körülményei, beleértve a hatalmas nyomást, a sötétséget és a hideg hőmérsékletet, a legtöbb életforma számára barátságtalan környezetté teszik. E kihívások ellenére azonban az árok számos élőlénynek ad otthont, amelyek alkalmazkodtak a zord körülményekhez.

Azt azonban senki nem gondolta, hogy az oceánnak ebben a mélységében – amint azt a kutatótengeralattjáró fedélzetéről készített felvételen is látszik – egy üres sörösüveget találnak a kutatók. A mélytengeri expedíciót vezető Dr. Dawn Wright szerint „ennek az eldobott szemétnek sikerült eljutnia világunk szennyezetlen vélt részéhez, mielőtt mi elértük volna. Ez a szomorú felfedezés jelképe lehetne annak, hogy az emberek milyen mélyen és visszavonhatatlanul hatnak a természeti világra. Egyúttal további bizonyíték arra, hogy nekünk emberként sokkal többet kell tennünk az óceán élőhelyeinek tisztaságáért, hiszen mi magunk is végső soron ettől függünk.

Az üveg-és csomagolási hulladék kezelés problematikája még soha nem volt olyan kritikus, mint most. A csomagoláshoz használt anyagok előállítása és ártalmatlanítása jelentős mértékben hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához, ami súlyosbítja az éghajlati válságot. Az üveg különösen nagy mértékben járul hozzá a globális felmelegedéshez, köszönhetően a rendkívül magas energiaigénynek az előállításához, valamint az újrahasznosításához.