Olvasási idő: 2 perc

A békésszentandrási sörfőzdében 2020-ban indított TesztAndrás projektben, a small batch-szériás kísérleti sörökre helyezik a hangsúlyt, így bátor, de annál izgalmasabb ötletek valósulhatnak meg.

A szériák egy-egy alapanyaggal, egy-egy sör újragondolásával, vagy a sörfőzők képzeletének, (és néha az eszközök technikai) határaival játszanak. Minden bizonnyal minden sörfőző álma egy kísérletezésre kialakított játszótér, ahol minden lehetséges.

A projekt célja elsősorban a főzde régi receptjeinek újragondolása, az eddig csak dédelgetett álmok megvalósítása, kísérletek új összetevőkkel és felejthetetlen élmények átélése mind sörfőző, mind fogyasztói szemmel. Ha valami, akkor ez tényleg a sörfőzők játszótere.

A TesztAndrás kísérleti műhelyében, továbbra is pezseg az élet, és számos ötlet vár megvalósításra a projekt keretein belül. A nyári dobásuk egy „egyszerű", de mégis nagyon különleges Cold IPA, amelyet a Beta17 névre kereszteltek (már amennyiben ale), de akár Gamma (mert kicsit láger) is lehetett volna.

Merthogy ez a sör se nem lager, se nem ale, hanem egy komlóhangsúlyos, száraz és keserű ital, ami lényegében félúton áll egy jól megkomlózott lager, egy NEIPA és egy west coast IPA között. Különlegessége, hogy rizzsel és grapefruitos új-zélandi Riwaka komlóval készült, lager hőmérsékleten erjesztve.

A Beta17 egy sörben ötvözi a száraz, kesernyés jelleget a West Coast IPA-k gyantás és citrusos ízvilágával. A pilseni malátának köszönhetően világosabb, de határozott, gazdag ízeivel, kifejezetten egy tekintélyt parancsoló sör lett.

Egy kattintás és ITT olvashatsz a Cold IPA-ról