Olvasási idő: 2 perc

Általában a sörmelegítés többnyire idegen a modern sörfogyasztási szokásoktól. A modern vélekedés szerint a sör hideg ital, amit általában tíz Celsius fok alatti hőmérsékleten fogyasztunk, valami kellemes meleg kocsmában, vagy fütött otthunkban. Előtte viszont évszázadokig télen, akár a fogadókban, akár az otthonkban nem igazán volt eléggé meleg.

Így lett jogosultsága a hidegben igyunk meleget bölcsességének és nyert polgárjogot a Bierstacheln. Ennek lényege, hogy a hideg sörbe, néhány másodpercig egy forró vasrudat – ez az úgynevezett sörtüske – dugnak, ami nem csak a kívánt hőmérsékletre melegíti a sört, de izgalmasan megváltoztatja annak ízét is, ugyanis a sörben lévő maradék cukor karamellizálódik, és különleges aromát ad az italnak.

A Bierstacheln lényege a hirtelen hőmérsékletváltoztatás mellet, a megfelelő sör kiválasztása, ugyanis nem minden sörfajta alkalmas erre. A különleges ízélmény feltétele a relatíve magas malátacukor-tartalom a sötét és karamellmaláta nagy aránya is. Általában az erős vagy a (dupla) bak sörök alkalmasak a célra.