Olvasási idő: 2 perc

A Cerro Baúl nevű hegycsúcson, 2480 méter ten­gerszint feletti magasságban feltárt sörfőzde mely minden bizonnyal egy nemesi csa­lád tulajdona lehetett, az Inka Birodalom előtt létrejötte előtt, az időszámításunk szerint 600-1000 között a virágzó Wari Birodalomban működött.

A vizsgálatok megállapították, hogy a most feltárt wari sörfőzdében a helyben megtermő gabona- és gyümölcsfélékből főzték a chichának nevezett sörszerű er­jesztett italt. (Hasonlót egyébként még sokfelé készítenek Dél-Amerikában még napjainkban is, (elsősorban a természettel harmóniában élő indián törzsek).

A mai sör-fogalmunktól meglehetősen különböző chihca a Wari Birodalom­ban a vallási és természeti ünnepek, valamint a nemesi családok kiemelten fon­tos itala volt, ma az Andok közelében élő népek mindennapi söre. A készítés ősi eljárása szerint a kézzel morzsolt kukoricaszemeket megőrlik, majd apránként egy forró vizes edénybe öntik és folyamatos keverés mellett sűrű masszát főznek belőle. A kihűlt pépet aztán megrágják, és egy edénybe köpik, így a nyál enzimjei a keményítő egy részét cukorrá alakítják. Ezek után a masszát megszűrik, és újabb főzés kezdődik, eközben az edénybe – édesítés céljából – érett banánt is dobnak. Végül vizet adnak hozzá, amíg el nem érik a kívánt sűrűséget.