Olvasási idő: 2 perc
Kétségtelen, hogy a közeledő karácsony a családé, de addig is ezek a hetek leginkább a folyamatos koccintgatásról, évzáró baráti, munkahelyi bulizásokról szólnak. Mintha ilyenkor szeretnénk közösen meginni mindazt, amire év közben nem jutott időnk és energiánk. Kezdjük mindjárt azzal a kiábrándító ténnyel, valójában olyan típus, hogy karácsonyi, vagy éppenséggel téli sör nem létezik. Minden sörfőző ízlése szerint, egymástól homlokegyenest különböző módszerekkel készíti el az év végi alkalmi söreit.
Az ünnepi sör tehát nem típus, hanem az alkalomra készített különlegesség, melyet jellemzően erősre főznek, és többnyire különleges fűszereket is használnak hozzá. Az amerikai Anchor Christmas Ale például gyömbérrel, fahéjjal és szegfűszeggel ízesített.
A németeknek van is egy külön kifejezésük téli időszakra: Starkbierzeit, azaz az erős sörök ideje. Karácsonyi sörük a Weinachtsbier alkoholtartalma nem lehet kevesebb 6 térfogatszázaléknál – ez hallgatólagos megállapodás a sörfőzők között. A bajoroknál, ahol nagyon erős a sör kultusza, adventkor debütál az első friss malátával és őszi betakarítású komlóval készített Starkbier. A duplabak erősségű Weihnachtsbockbier akár a 8 százalékos alkoholtartalmat is meghaladhatja, és különösen jól csúszik édességek, desszertek, a tradicionális karácsonyi, fűszeres mézeskalács után.
A csehek is főznek többféle karácsonyi sört Vánoční Speciál néven. Egy kis szerencsével belefuthatunk egyikbe-másikba, valamelyik itthoni cseh sörözőben.