Olvasási idő: 3 perc
A sörfőzdék már az ezerhétszázas években kísérleteztek a sör üvegbe töltésével. A sok probléma közt a legnagyobb gondot az jelentette, hogy a kor üvegpalackjai nem voltak elég erősek ahhoz, hogy elviseljék a sörben levő széndioxid nyomását. A tizenkilencedik század közepére ezt a problémát sikerült megoldani és megkezdődhetett a sör nagyüzemi palackozása. A sörösüveg elterjedése előtt, szinte minden sör hordókba került és abból csapolták ki a korsókba vagy a különböző anyagú kancsókba.
Eleinte a söröspalack színtelen, átlátszó volt, de hamar kiderült, hogy az átlátszó üvegben levő sör, hiába zárták le gondosan, a fény hatására kellemetlen szagú lesz és megsavanyodik. Bár a pontos okát nem tudták, de a sörfőzők hamar rájöttek, hogy a nem kívánatos változásokat a fény okozza és találtak megoldást, méghozzá a színezett – elsősorban barna – üvegek által.
Ma már tudjuk, hogy a fény, pontosabban az UV sugarak felelősek a „fényízért”. A tudósok ugyanis rájöttek, hogy az ultraviola sugarak lebontják a komló alfa-savait és reakcióra lépnek a sörben található kénnel és ezek a kémiai folyamatok okozzák a kellemetlen szagokat. A barna üvegek – mivel nem engedik át az ultraibolya sugarakat – megvédték a sört az ihatatlanná válástól.
A második világháború idején azonban az üvegek barnává színezésére használt anyag hadiipari célokra került felhasználásra és nem jutott a sörgyáraknak elegendő. Ekkor terjedtek el a zöld színű palackok. Ezek ugyan nem nyújtottak olyan biztonságos védelmet, mint a barna üveg, de közben felfedeztek egy olyan adalékanyagot, ami a palack színétől függetlenül megvédi a sört a „fényíz” kialakulásától. Sőt! Ma már az üveg is bevonható olyan anyaggal, amely kiszűri a káros sugarakat.
A háború befejezése után a legtöbb gyár visszatért a barna üvegek használatához. Manapság, hogy a fény elleni védelem megoldódott, elsősorban marketing szempontok vezetik a gyártókat, hogy ha zöld üvegbe töltik a söreiket. Ma már az üvegek formája sem szabványos, de ezzel is valamiféle státuszt akarnak egyes sörgyárak adni a söreiknek. De ez már egy másik történet.