Olvasási idő: 4 perc

 

Egy jó gyümölcsös sörben éreznünk kell a hozzáadott gyümölcs aromáit, míg a komlóaroma, az erjedés melléktermékei vagy a malátaillat nehezen észrevehető a sokkal intenzíveb gyümölcsíz jelenlétében. Az utóbbi ízkomponenseket gyakran szándékosan szorítják háttérbe, hogy még jobban érvényesüljön a gyümölcs íze.

Szóval szó sincs arról, hogy bármilyen sziruppal felöntött sör megérdemelné a gyümölcsös sör nevet. Ezek léte annak köszönhető, hogy a marketingesek a gyümölcsös sörben vélték felfedezni azt a sörtípust, amellyel a női fogyasztókat meg lehet szólítani. Másrészt a kész sörléhez kevert szörpök segítenek abban, hogy a sör íze ne a komlóról szóljon, hanem gyümölcsös és édeskés legyen.

Pedig a gyümölcssör nem újdonság. Az angliai Kent megyében évszázados hagyománya van a cseresznyesörnek, de a leghíresebb gyümölcsös sörök is réges-régi receptúra alapján készülnek. A belgiumi Senne-völgy vad élesztőivel erjesztett lambic-hoz, vagy savanyú barna ale-hez adott gyümölcs – cseresznye, újabban málna és feketeribizli – hozzáadásával készülő belga gyümölcsös sörök a palackban zajló másodlagos erjedés során nyerik el csodálatos ízharmóniájukat, de nem ritka, hogy hosszú hónapokig hordóban érlelődnek.

A gyümölcsös sörök iránt megnövekedett érdeklődés magával hozta, hogy a belgák a klasszikus cseresznye (Kriek) mellett ma már készítenek gyümölcssört málnából (framboise), őszibarackból (peches), a feketeribizliből (cassis) és az almából (pommes) is. Sajnos ezeknek a sörök nem ritkán több-kevesebb hozzáadott édesítőszert is tartalmaznak.

Természetesen a modern receptek alapján banánból vagy kiviből készített sörök is jogosan használják a gyümölcsös sör elnevezést, amennyiben a sörlébe valóban gyümölcs, gyümölcspüré, vagy valódi gyümölcslé kerül és nem valamiféle pancsolás útján, cukros gyümölcsszirup hozzáadásával készül. Az erjedés után hozzáadott gyümölcs is édességet, színt és ízt ad ugyan, de távolról sem olyan gazdag a változatos ízekben.

Szerencsére azonban a kézműves sörfőzők a hagyományos eljáráshoz tértek vissza. Nem ritka, hogy hónapokig érlelik a sört egész gyümölcsön, gyakran tölgyfahordókban, ennek eredménye, hogy söreik karaktere a klasszikus lambic alapú gyümölcsös sörökét idézi.

A kiváló gyümölcsös sörök előállítása kétségtelenül több erőfeszítést és időt igényel, mint amennyit sok sörfőző szeretne ráfordítani, de a szerencsére a kis sörfőzdék ereje pont a hagyományos sörök újragondolása. Nincs ez másképp a gyümölcsös sörök esetében sem. Így bízhatunk abban, hogy a közeljövőben is jobbnál-jobb, tradicionális gyümölcsös sörök kerülnek az asztalainkra.