Olvasási idő: 3 perc
Mint sörkorcsolya pedig teljesen el van hanyagolva, holott számtalan lehetőség lenne, hogy sör mellé kínáljuk. Rögtön itt a legegyszerűbb megfejtés a szardínia – mely persze csak a magyar terminológia szerint jelenti az összes apró, olajos konzervhalat. A „szardínia” az egyik legegyszerűbben elkészíthető sörkorcsolya, melyből gyorsan elkészíthetők a halas-falatkák.
Nincs más dolgunk, mint, hogy a doboz felnyitása után egy tálkába borítsuk a halat és részben saját olajában, részben a hozzáadott vajban és fűszerekben – bors, citromfű, zöldfűszer, fokhagyma, esetleg majonéz – elnyomjuk, azaz kenhetővé tegyük, majd kiflikarikára kenve, esetleg olívabogyóval díszítve már tálalható is. Az ízesítéstől függően Primátor Exkluzívval, vagy Primátor Weizennel is nagyon finom.
A cseh sörözőkben elmaradhatatlan a sörkorcsolya, a nálunk a ruszli néven ismert, hagymás-ecetes hal. Ha kedvünk és időnk engedi, készíthetünk ebből egy összetettebb sörkorcsolyát is. Vegyük ki a halat a pácléből, hosszában vágjuk ketté. Reszeljünk le egy uborkát és keverjük össze zúzott fokhagymával, sóval és borssal. Szórjuk meg a kettévágott halakat borssal és finomra vágott kaporral, majd kenjük meg a krémmel, tekerjük fel, majd szúrjuk át egy fogpiszkálóval. Remekül illik hozzá egy Primátor IPA.
A ruszli bármennyire meglepő bundázva is elkészíthető. Kettévágjuk, kivesszük a gerincét, majd sűrű, sós palacsintatésztát készítünk, melybe a tej (vagy a szódavíz) helyett sört teszünk. Ha ezzel megvagyunk, nincs más hátra, mint a halakat megforgatni előbb lisztben, majd a palacsintatésztában és forró olajban aranyszínűre sütni. Melegen fogyasztandó. Egy kellemes Primátor Polotmavy igazán jó kísérő hozzá.
Végül álljon itt egy finom meleg sörkorcsolya receptje, melyet nevezzünk halvagdaltnak.
Egy nyolcvandekás afrikai törpeharcsát apró darabokra vágunk. Két szelet kenyeret, lehet persze zsemle vagy kifli is, beáztatunk világos sörbe, majd mikor felszívta a sört, kicsit kinyomkodjuk, és a halhoz keverjük, ráütünk egy egész tojást és bőségesen adunk hozzá apróra vágott citromfüvet, petrezselymet, kaprot, kevés őrölt borsot és sót. Az egészet kézzel jól átdolgozzuk, majd vajjal alaposan kikent őzgerincformába tesszük.
A szabadon maradt részt megszórjuk morzsával és körülbelül 25-30 percig sütjük 160 fokon. Ha sütés előtt 1-2 órára hűtőbe tesszük, és csak utána a sütőformába – még jobban összeáll. Ha megsült, a sütőből kivéve óvatosan késsel körbevágjuk, a forró formát pillanatra hideg vízbe mártjuk így könnyen kiborítható. Utána már nincs más dolgunk, mint felszeletelni és jóízűen elfogyasztani és egy-két finom világos Primátor Prémiummal lekísérni.