Olvasási idő: 2 perc
Az aldersbachi kolostort, nem messze Passautól, 1120-ban az ágoston rendiek alapították, de 1146-ban a ciszterciekhez került. Meglepő módon a barátok csak 1268-ban kezdtek el sört főzni, pedig a sörfőzés jelentős jövedelmet biztosított a kolostoroknak.
A bajor szekularizáció Aldersbachot sem kímélte 1803-ban a kolostort felszámolták, vagyonát állami tulajdonba adták, majd az épületeket 1804-ben elárverezték. 1811-ben az Aretin család szerezte meg az ingatlant.
A sörfőzde azóta is folyamatosan főzi jobbnál jobb söreit. A tulajdonos továbbra is, immár több mint kétszáz éve, az Aretin család, 2018-ban már a fennállásának hétszázötvenedik évfordulóját ünnepelhette.
Az évi százezer hektoliteres sörfőzde elsősorban a bajor specialitásokat kínál, mint a világos Helles, a barna Dunkel és az errefelé elmaradhatatlan búzasörök. Újabban azonban már főznek craft söröket is. Az első természetesen egy IPA (azaz india pale ale) volt, amit egy stout, egy búzabak, egy árpabor és egy porter követett, de természetesen a szortiment folyamatosan bővül.