Olvasási idő: 3 perc

A polietilén-tereftalát (PET) palack használata a huszadik század második felében kezdett elterjedni . Az élelmiszeripari termékek csomagolására használt műanyag mára a környezetvédők egyik legnagyobb ellensége lett – lássuk be, nem érdemtelenül. Ha megoldanák az újrahasznosítását, talán nem is lenne kifogásunk ellen, bár a sör „csomagolására” akkor sem ajánlanánk. A magunk részéről nem csak esztétikai szempontból gondoljuk ezt, hanem mert valóban okozhat változást a sör ízében, ha műanyag palackba fejtik.

A  söripar sokáig ellenállt a gazdasági szempontok csábításának, hogy a PET-palackot alkalmazza, de a gazdaságosság szempontjai úgy látszik felülírták, az esztétikai mellett minőségromlási problémákat is felvető kiszerelés alkalmazásáról vallott nézeteket. A helyzet ugyanis az, hogy míg az üveg szinte tökéletes védelmet jelent az oxigén és a széndioxid elillanása ellen, a sokkal porózusabb műanyagról ez már nem mondható el.

Nem csak arról van szó, hogy a szén-dioxid a PET-palack falán át nagyon lassan ugyan, de elszivárog, ami miatt hamarabb romlik a minőség és lerövidül a szavatossági idő, hanem arról is, hogy a műanyag tele van olyan vegyi anyagokkal, amelyek beleoldodva a sörbe megváltoztathatják annak ízét, sőt szélsőséges esetben, akár mérgezők is lehetnek.

Természetesen erre is van megoldás. A PET-palack belső palástját, egy a széndioxid szökését gátló vékony műanyag „film" réteggel vonják be és így már a PET-palack is alkalmassá válik a sör tárolására. Viszont probléma, hogy az ilyen palackok újrahasznosítása még több nehézségbe ütközik, mint az eddigi PET-palackoké, melyek környezeti károkozásáról mostanában egyre több aggasztó hír lát napvilágot.

Így aztán azt kell mondanunk, hogy a műanyag flaskákat legfeljebb akkor tartjuk elfogadhatónak, ha abban a sörözőből otthoni fogyasztásra vinnénk haza csapolt sört, de ebben az esetben a tartalmat minél ajánlatos sürgősen elfogyasztani. Mondjuk ezt akkor is, ha manapság már nem csak az olcsó nagyüzemi lágereket forgalmazták 1,5-2 literes PET-palackokban a multinacionális cégek, hanem kézműves sörfőzdék is alkalmazzák ezt a kiszerelést.