Olvasási idő: 3 perc

Annak ellenére, hogy a csehek és a szlovákok több mint hetven évig egy országban éltek a cseh sörök minősége mindig jócskán megelőzte a szlovákokét, melyek az egyesített Csehszlovákiában sem érték el a cseh minőséget. Az első világháború után Csehszlovákiához került területen továbbra is számos sörgyár működött, de nem sokat hasznosítottak a csehek sörfőzésben szerzett jártasságából. A központosítás során, amikor trösztösítették az azonos régióba tartozó sörgyárakat, cseh és a szlovák sörgyárak soha nem kerültek egy vállalatcsoportba.

Ugyancsak gátat szabott a szlovák sörfőzés fejlődésének, hogy elsöprő mennyiségű volt a cseh import, igaz ennek is köszönhetően a szlovákok abban a szerencsés helyzetben voltak, hogy soha nem ismerhették meg a nyári sörhiány fogalmát és fogyott is a sör rendesen. Csehország és Szlovákia különválása után a szlovákok fejenkénti sörfogyasztása hirtelen évi száz liter alá csökkent, és a sörtermelés is meredeken zuhant, ami ugyancsak a cseh behozatalnak volt az eredménye. Az ez ellen tett szlovák próbálkozásokat pedig a cseh sörgyárak, márkáik szlovákiai főzésével kerülték meg.

A multinacionális cégek természetesen Szlovákiában is felvásároltak gyárakat – akkoriban a SAB-Miller és a Heineken tett jelentős befolyásra a szlovák sörpiacon. Piaci térnyerésükkel megvalósult az iparág koncentrációja, és ugyanakkor megszűnt sokszínűsége.Szlovákia elszakadásakor tizennégy sörgyár működött az országban. A privatizáció és a multinacionális cégek megjelenése, a liszenszben gyártott sörök mennyiségének növekedése következtében több nagymúltú sörgyár is a bezárás sorsára jutott.

Emiatt szűnt meg a rimaszombati Gemer, a túrócszentmártoni Martiner, a kassai Cassovar, a michelovcei Siravar, vagy a tetszhalott állapotából azóta feltámasztott besztercebányai Urpiner. A változások első bíztató jele a rozsnyói Kaltenecker sikere volt, de a szlovák sörforradalomra, a kézműves sörfőzdék elszaporodására a 2010-es évekig kellett várni, akkor viszont hatalmas lendülettet vette kezdetét az újhullámos sörfőzés Szlovákiában.