Olvasási idő: 2 perc
Az újhullámos sörfőzők számára nem az a lényeg, hogy reprodukáljanak egy-egy tradicionális sört, hanem a cél az, hogy olyasmit hozzanak létre, aminek jó esetben, még a gondolata sem fordult meg mások fejében. Vagyis ez már nem is sörfőzés, hanem tulajdonképpen művészet.
Ilyen izgalmas kísérlet lehetett 2017-ben, amikor az arizonai Historic Brewing Company megfőzte az első szőke stoutot. A „pale stout" lényege abban rejlett, hogy főzéséhez nem használták sem pörkölt sem, csokoládé malátát, amelyek a stoutra jellemző ízeket és a sötét színt adják.
A sörművészt azonban ilyen apróságok nem riasztják vissza. Ha már a tulajdonképp furcsa kérdésre, keresi a választ, hogy lehet-e a sötét stout kritériumait teljesíteni egy világos sörrel, akkor más malátákkal és kakaómag, mogyorókivonat és kávé hozzáadásával oldja meg a kérdést.
Ennél nagyob fába vágta a fejszéjét a liverpooli Sue Hayward és Gazza Prescott – a Team Toxic sörmárka mögött álló duó. Ők azt találták ki, hogy olyan stoutot főznek, melyben a sör fehér és a hab fekete. Az eredmény a képen az alkotók kezében látható Sinistral White Stout.
A legizgalmasabb a fekete hab megfejtése lenne, de erről a sörfőzők nem árultak el semmit. A Team Toxic Sinistral White Stout egyelőre csak Liverpoolban kapható, de a páros ígéri rövidesen nagyobb mennyiség is készül belőle és így több helyen is kóstolható lesz.
Fotó: Courtesy of Team Toxic