Olvasási idő: 3 perc

Néhány évtizeddel ezelőtt Magyarországon a sört mindenütt egyszerű füles korsókba és olykor talp nélküli söröspoharakba csapolták. Az áttörést a nyolcvanas években a márkasörözők – elsők között a Spaten, a DAB és a Gösser – megjelenése jelentette. Addig legfeljebb nyugat-európai utazásaink során találkozhattunk a söröspoharak sokféleségével, a kecses talpas poharakkal, a változatos formájú söröskorsókkal, melyekről nem hiányozhatott a sörgyár logója sem.

Szerencsére a helyzet azóta gyökeresen megváltozott. Ebben szerepe van annak is, hogy nemcsak a választék bővült, de a sörgyártók is felismerték, hogy az egyedi tervezésű söröspohár erősíti egy-egy márka jó hírét, és fokozza a sörivók fogyasztási kedvét. A söröspohár azonban sohasem kizárólag művészeti alkotás, funkciója ugyanis mindig keretek közé szorítja a tervezőművész szabadságát, ugyanis vannak szabályok, melyek úgy véljük, hogy megkerülhetetlenek.

Vegyük őket sorba:

1. Az illatanyagok a széndioxiddal együtt elillannak. Ezért az aromás, illatos söröket ajánlott olyan pohárba kitölteni, mely gömbölyded és szája felől kissé összeszűkül. Az ilyen pohár jobban megőrzi a sör illatát és teljesebbé teszi a sör élvezetét.

2. A világos sörök jól mutatnak a karcsú, magas poharakban, míg a borostyán- és vöröses színű söröknek nagyobb átmérőjű, talpas pohár dukál, mely kihangsúlyozza a sör különleges színét. A szűretlen sörökhöz a nem teljesen átlátszó palástú korsók ajánlhatók.

3. A különleges söröknél – így egy alkalmi sörnél, egy lambicnál, vagy egy magas alkoholtartalmú sörkülönlegességnél – a hangsúly a minőségen van, ezekből nem is szokás egyszerre nagyobb mennyiséget elfogyasztani. Ezekhez nem is ajánlunk félliteres korsókat, hanem kisebb űrtartalmú elegáns, talpas poharakban szervírozzuk.

4. A női sörfogyasztók kedvelik a kisebb, de különleges formájú poharakat és a férfiaknál kevésbé igénylik a sörivó tradíciók betartását. A változatosság fokozható a pohárra szitázott különleges nyomatokkal.

Persze azoknak sem kell elkeseredni, akik a tradicionális füles korsókat szeretik: ilyen szinte minden európai sörgyár kínálatában megtalálható. Azonban nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy a lényeg elsősorban a sör, ami a pohárba, vagy a korsóba kerül!