Olvasási idő: 2 perc

Míg Angliában az 1960-as években a CAMRA – Campaign for Real Ale (Mozgalom az igazi ale-ért) – azért alakult, hogy megvédje a tradicionális ale-főzdéket a bezárástól, a láger sörök intenzív piacfoglalásától, addig az amerikai sörivók azért harcoltak, hogy végre hazai főzésű, igazán jó sört ihassanak.

Az amerikai házi sörfőzők mozgalma ezért is fordult különös érdeklődéssel az ale-élesztő, a kétsoros árpa és az amerikai komlók – kezdetben elsősorban a Cascade – felé. Ha a későbbiek az erősebben komlózott IPA felé billentették is a mérleg nyelvét, az amerikai sörforradalom első zászlóshajója egy APA – az Anchor Liberty Ale lett.

A hat százalékos alkoholtartalmú „prototípust” 1975-ben főzte ki az Anchor Brewing Company tulajdonosa, Fritz Maytag. A palackos erjedést is kihasználó termékből hetente alig 1000 liter készült. Az american pale ale elterjedésére és népszerűségére 1981 tavaszáig kellett várni, ekkor került piacra a Sierra Nevada Brewing Company Sierra Nevada Pale Ale söre. Ez már jóval nagyobb mennyiségben készült és így az amerikai komlók végérvényesen bevonultak a sörforradalom történetébe. Sőt! Ezek használata hozta lendületbe a régóta várt változást az európai sörpiacon is,!

Az american pale ale-re karakteres komlóíz jellemző, a hideg komlózásnak köszönhetően kellemes füves jegyeket is megfigyelhetünk. Bár legtöbbször a komló adja a sör jellegzetes – gyakran citrusos – karakterét, azt mindig „kordában tartja" a változó intenzitású malátásság. Ami APA-t az IPA-tól leginkább megkülönbözteti az a közepesen száraz utóíz, mely kevésbé intenzív, mint az IPA-nál.