Olvasási idő: 3 perc

Tudjátok, hogy mit is isztok, amikor egy IPA-t, APA-t vagy egy jó Pale Ale-t kértek? Most megmondjuk a frankót!

Az amerikai házi sörfőzők mozgalma az 1970-es években azért harcolt, hogy végre hazai főzésű, igazán jó sört ihassanak. Ezért is fordultak különös érdeklődéssel az ale-élesztő, a kétsoros árpa és az amerikai komlók – kezdetben elsősorban a Cascade – felé. Ha a későbbiek az erősebben komlózott IPA felé billentették is a mérleg nyelvét, az amerikai sörforradalom első zászlóshajója egy APA – az Anchor Liberty Ale lett. A sörfőzés moder kori története az óceán túloldalán az American Pale Ale-lel kezdődött!

Eurőpában a robbanást viszont az IPA hozta. Eredetileg az India Pale Ale a 18. században lett népszerű, mikor is a brit gyarmatosítók hosszú hajóútra indultak Indiába és olyan sört kellett vigyenek magukkal, ami „túléli” az utat és még ott is friss marad. A rengeteg hozzáadott komlónak köszönhetően született meg az IPA. Főként citrusos ízvilágú, recepttől függően kevésbé vagy erősen komlókeserű, rézvöröses színű sör.

A 20. században ebből a sörfajtából számtalan újdonság jött létre, melynek legfőbb ismertetőjegye, hogy amerikai komlókat használnak fel főzéskor. Ezek közül a nagy „C-quintett” – Cascade, Centennial, Chinook, Citra, Columbus lett a legnevezetesebb.. A legnevezetesebb APA-t a Sierra Nevada főzte le és innen számítjuk az 1980-s amerikai craft beer robbanást, ami nélkül nem tartanánk ott, ahol. Az APA az IPA-hoz képest ízben visszafogottabb, főleg ananászos, gyantás fenyős ízek jelennek meg.

A 21. század abszolút nagy üttörője és nyertese a Vermont IPA, közismertebb nevén a New England IPA. Még 2004-ben az amerikai, vermonti The Alchemist főzte le és találta fel ezt a stílust elsőként (2011-től hivatalos a BJCP szerint is). Legkönnyebben onnan lehet felismerni, hogy a sör teljesen ködös és átláthatatlan, szinte már narancs-vagy baracklé színe van, amit a különleges élesztőfajá(k)nak köszönhet. Amikor isszuk, úgy érezhetjük, mintha trópusi gyümölcsük – mangó, ananász, papaya, maracuja, narancs stb. – zamatos leve áradna szét a szánkban.

Természetesen ahány pale ale annyiféle íz, annyiféle érzés. Hogy ezt átéld, nézz be hozzánk és próbáld össze a különféle sörstílusokat illetve figyeld, hogy még az azonos típusnevet viselő tételek is milyen sokfélék!

 

Craft Head, Budapest, VIII. Rákóczi út 29.

Asztalfoglalás: +36 30 177 7424 

Fotó: Nyíri Dávid