Olvasási idő: 2 perc

Egy igazi cseh söröző elképzelhetetlen nélküle. Csehországban boltban is kapható pácolt Hermelin, de egy magára valamit is adó kocsmáros, persze maga készíti el öt literes befőttes üvegekben és abból kiporciózva ajánlja vendégeinek. Tapasztalatból tudjuk: piszok jól lehet sört inni rá! Otthon is elkészíthető – itt van egy recept –, de az soha nem lesz olyan, mint egy cseh kiskocsmában!

A kép előterében egy řezané pivo látható. Ennek elkészítése alapkövetelmény egy cseh csapos számára, tulajdonképpen vizsgafeladat, az állás betöltéséhez feltétel. A řezané semmiképpen nem keverendő össze a magyarul rigónak nevezett sörkeverékkel, melyben a barna és világos sört csapolják össze egy korsóba. Ebben semmi attrakció nincsen, a többnyire fele-fele arányban kevert sör nem igényel különösebb szakértelmet.

Nem úgy a řezané, mely lényege, hogy a barna és a világos sör határozottan elkülönülnek egymástól. Innét a řezané – avagy magyarul vágott – elnevezés. Kevés ilyen kedves látvány akad egy sörivó számára.Szemben minden ellenkező híreszteléssel nincs jelentősége a színnek, így lehet világosra barnát, vagy barnára világosat csapolni. A řezané létjogosultságát persze nem a csapos szakmai bravúrja adja, hanem az a különleges ízélmény, ahogy minden egyes korty más és más feltéve, hogy egy pillanatra sem vesszük el a korsót a szánktól!

 

Egy ajánlott Hermelin recept: https://serteperte.blog.hu/2013/01/15/ogreface_hermelinje

Sajt és sörkorcsolya: https://serteperte.blog.hu/2017/07/07/a_tokeletes_sorsajt