Olvasási idő: 2 perc

A Svijany sörgyár az 1945-ös államosítást követően az „Észak-csehországi sörgyárak”  (Severočeské pivovary) állami óriás egyik tagvállalata lett. A rendszerváltást követően létrejön a Pivovary  Vratislavice nad Nisou egyesülés, aminek része lesz a Svijany sörgyár is. 1992-ben az állami vállalatból részvénytársaság lesz, és a Bass nevű angol tulajdonosi kör lesz a többségi tulajdonosa.

A rossz gazdálkodásnak köszönhetően 1997-ben krízishelyzet következik be, a sörgyárat a bezárás fenyegeti. A csodával határos változást 1998 hozza meg, ami tényleg az utolsó órában érkezik. Ekkor létrehozzák a Pivovar Svijany korlátolt felelősségű társaságot, ami  2005-ben tisztán cseh tulajdonú részvénytársasággá alakul át.

A szorgalmas csapatmunka, és a LIF csoport – ők a tulajdonosai a náchodi Primátor és a Rohožec sörgyárnak is – pénzügyi befektetőinek a bizalma meghozza az eredményt, a sörgyár megmenekül. Akkoriban František Horák állt a sörgyár élén és Petr Menšík volt az a tehetséges sörfőzőmester, akik áldozatos és odaadó munkával visszaszerezték a sörgyár régi becsületét. 1998-ban az éves kihozatal 43 ezer hektoliter volt, amit folyamatos beruházásokkal tovább emeltek. 2001-ben átlendültek a bűvös 100 ezer hektoliteren, 2005-ben a 200 ezren, 2008-ban a 300 ezren és 2010-ben a 400 ezren.

Jelenleg a félmilliós határt ostromolják. Ezzel a Svijany a legerősebb regionális márkává vált Csehországban.