Olvasási idő: 2 perc

Még jóval a sörforradalom kirobbanása előtt sem volt teljesen ismeretlen a csokis sör. Ezt többnyire a sötét sörök főzéséhez használt „csokoládémaláta” eredményezte, de anno ez a csokis íz még nem volt célja a sörfőzőknek.

Sőt! A csokis sörrel már találkozhattunk volna az Amerika felfedezését megelőző időkben. Egy 2007-es tanulmány szerint, a dél-amerikai indiánok alkalmasint a kakaófa termésével is erjesztették a chicha nevű sörszerű italukat, de ez egy másik történet.

A mai modern csokis sörök természetesen nem így készülnek, hanem az alapsörhöz adják a kakaót, vagy esetenként a csokoládét. A valódi csokoládé a sörkészítés bármely szakaszában hozzáadható, míg a kakaót inkább a forralási szakaszban adagolják a sörcefréhez és jellegzetesen pörkölt jegyekben gazdag, étcsokoládés ízeket érhetnek el vele.

Fentebb már említettük, hogy minden sörfajtából készülhet csokis sör, de azért a kesernyés IPA nem ideális erre a célra. Sokkal inkább az egyébként is kávés, kakaós jelleget mutató sörtípusok. A csokis sörnek is vannak megrögzött rajongói, akik nem véletlen tiltakoznak az édesség vádja ellen.

Ha megfelelően kiválasztott malátát és csokoládét úgy használjuk sörünkhöz, hogy a keserű, földes ízekre megyünk, akkor könnyeben alakítható ki a keserűcsokis jelleg, végül is a csokoládé egészen addig keserű, amíg nem teszel hozzá egy csomó cukrot.

Szóval lehet bátran kísérletezni a csokis sörökkel, izgalmas, sokszínű világuk megmutatja a modern sörfőzés egy lehetséges, sikerre érdemes módját.