Olvasási idő: 2 perc

Elöláróban szeretném leszögezni, hogy nagyon helyesnek tartom, hogy különféle kampányokkal igyekeznek felhívni az emberek figyelmét az alkohol okozta problémákra. Mert persze a többség – ha még nem túl nagy a baj – éppúgy nem foglalkozik a kérdéssel, mint azok a sörturisták, akik idén november elsején sűrű, tömött sorokban várakoztak az U Zlatého Tygra előtt, a nyitásra várva.

A sör nem alkohol – hangzik el gyakran a kijelentés, mellyel mi sörivók felmentést adunk magunknak. Azért nem kellene ennyire egyszerűen elintézni a kérdést, mivel jobb megelőzni a bajt, míg várni amig a probléma akkuttá nem válik. Ezért tartjuk helyesnek a „Száraz november” elnevezésű kezdeményezést.

Két dologra mindenképp felhívja a figyelmet. Az egyik, hogy a lemondással kipróbálhatjuk mennyire vált életünk részévé az ivás. A másik, hogy ha tényleg van alkoholproblémánk, akkor a titkolódzással és a tagadással nem megyünk semmire. Nem véletlen, hogy a legjobb eredményeket a leszokásban az Anonim Alkoholisták csoportterápiája érte el.

Mindenesetre tegyen egy próbát és válaszoljon az alábbi kérdésekre. Ha több, mint 12 pontot gyűjt össze, azt tanácsoljuk, bánjon óvatosan az alkohollal. Íme a kérdések – a zárójelben jelzett pontok az igen válasz után járnak!

Napi sörfogyasztása meghaladja az 1 litert? (1 pont);  Gyakran vannak depressziós hangulatai? (2 pont); Figyelmeztette-e már Önt valaki, hogy túl sok alkoholt fogyaszt? (3 pont);  Vér szerinti rokonai között van-e, volt-e alkoholbeteg? (4 pont);  Stresszhelyzetben könnyebben nyúl a pohár után? (5 pont);  Nehezére esne egy hónapig alkohol nélkül élnie? (6 pont)

 

Fotó: Miklósi László