Olvasási idő: 3 perc
A gyümölcsös sörök iránt megnövekedett érdeklődés magával hozta, hogy a belgák a klasszikus cseresznye (kriek) mellett ma már készítenek gyümölcsös sört málnából (framboise), őszibarackból (peches), a feketeribizliből (cassis) és az almából (pommes) is. Sajnos ezeknek a sörök nem ritkán több-kevesebb hozzáadott édesítőszert is tartalmaznak.
Természetesen a modern receptek alapján banánból vagy kiviből készített sörök is jogosan használják a gyümölcsös sör elnevezést, amennyiben a sörlébe valóban gyümölcs, gyümölcspüré, vagy valódi gyümölcslé kerül és nem valamiféle pancsolás útján, cukros gyümölcsszirup hozzáadásával készül. Az erjedés után hozzáadott gyümölcs édességet, színt és ízt ad ugyan, de távolról sem olyan gazdag a változatos ízekben.
Szerencsére azonban a kézműves sörfőzők a hagyományos eljáráshoz tértek vissza. Nem ritka, hogy hónapokig érlelik a sört egész gyümölcsön, gyakran tölgyfahordókban, ennek eredménye, hogy söreik karaktere a klasszikus lambic alapú gyümölcsös sörökét idézi. A kiváló gyümölcsös sörök előállítása kétségtelenül több erőfeszítést és időt igényel, mint amennyit sok sörfőző szeretne ráfordítani, de a szerencsére a kis sörfőzdék ereje pont a hagyományos sörök újragondolása.
Mivel a gyümölcssör főzésének nincsenek hosszú múltra visszatekintő hagyományai, a sörfőzők kedvükre játszhatnak és kísérletezhetnek, új és szokatlan sörpárosításokat alkotva, amelyekről korábban nem volt szó, vagy a már kipróbált gyümölcssör-kombinációk közül választanak, mint bogyós gyümölcsökkel ízesített világos, jellemzően málnás vagy áfonyás, ale-k, vagy a nyári sárgabarackos búzasörök. Szóval sok szempontból a gyümölcssör birodalmának számtalan felefedezésre váró területe van. Így bízhatunk abban, hogy a közeljövőben is jobbnál-jobb, tradicionális gyümölcsös sörök kerülnek az asztalunkra.
Photo by Blake Wisz on Unsplash