Olvasási idő: 2 perc
Az így készített sör nem feltétlen rendelkezik a sör megszokott ízjegyeivel. Egy jó gyümölcsös sörben éreznünk kell a hozzáadott gyümölcs aromáit, míg a komlóaroma, az erjedés melléktermékei vagy a malátaillat nehezen észrevehető a sokkal intenzíveb gyümölcsíz jelenlétében. Az utóbbi ízkomponenseket gyakran szándékosan szorítják háttérbe, hogy még jobban érvényesüljön a gyümölcs.
Szóval szó sincs arról, hogy bármilyen sziruppal felöntött sör megérdemelné a gyümölcsös sör nevet. Ez az utóbbi évtized „eredménye”. Ez részben annak köszönhető, hogy a marketingesek a gyümölcsös sörben vélték felfedezni azt a sörtípust, amellyel a női fogyasztókat meg lehet szólítani. Másrészt a kész sörléhez kevert szörpök segítenek abban, hogy a tapasztalatlan sörfőző elfedje az alapsör ízhibáit.
A gyümölcsös sör nem újdonság. Az angliai Kent megyében évszázados hagyománya van a cseresznyés sörnek. A leghíresebb gyümölcsös sörök is sok évszádos receptúra alapján készülnak. A belgiumi Senne-völgy vad élesztőivel erjesztett lambic-hoz adott gyümölcs – meggy újabban málna és feketeribizli – hozzáadásával készüllő belga gyümölcsös sörök a palackban zajló másodlagos erjedés során nyerik el csodálatos ízharmóniájukat.
Természetesen a modern receptek lapján banánból vagy kiviből készített sörök is jogosan használják a gyümölcsös sör elnevezést, amennyiben a gyümölcs együtt erjed a sörlével és nem valamiféle pancsolás utján, cukros gyümölcsszirup hozzáadásával készül, mert akkor az ízesített sörök között a helye..