Olvasási idő: 2 perc
Az alkoholmentes sörök kifejlesztése mögötti gondolkodás elsősorban az egészséges életmód és a motorizált világ hatásait tükrözik. Miért isznak emberek egy, a normál sörtől látszólag megkülönböztethetetlen italt, aminek az alkoholtartalma legfeljebb fél százalék? Talán, mert ez lehetővé teszi, hogy ivás után szabályszerűen vezethessenek autót. Vagy talán azért, mert elhiszik, hogy ez a termék úgy tartalmazza a sör értékeit, hogy közben nem okoz mámort. Hogy ez mennyire ostobaság mutatják a tények. Aki nem szereti a sört, eleve elutasítja annak alkoholmentes változatát, aki pedig szereti, képtelen a sörszerűséget az alkoholmentes sör ízében és zamatában felfedezni. Nem vagyunk sörfőzők, de egyszerűen megmagyarázhatatlan számunkra, hogy miért nincs az alkoholmentes söröknek jellegzetes sör íze, miért nem dominál az alkoholmentes változatokban a komló keserűsége?
Az alkoholmentes sör előállítható úgy, hogy korlátozzák az erjesztésben az alkoholképződést, vagy pedig úgy, hogy kihajtják az alkoholt egy normális sörből. Az első esetben az élesztőt az erjedő keverékből el lehet távolítani aránylag korán, vagy a sörlé cukortartalmának kell sokkal kevésbé erjeszthetőnek lennie. Amennyiben egy normális sörből vonjuk ki az alkoholt ennek révén a kívánatos ízanyagok is elvesznek az italból. Ha az erjedést nem engedik, hogy kompletten végbemenjen, éppen azok az aroma anyagok nem fejlődnek ki, amelyek a sör kellemes ízét adnák, míg a malátából származó nemkívánatos komponenseket nem lehet eltávolítani. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy az alkohol – jellegzetes íze mellett – is hatással van a sör más komponenseinek ízére, nyilvánvalóvá válik, hogy miért nincs igazán jó alkoholmentes sör.