Olvasási idő: 2 perc
A Primátor IPL egy hagyományos cseh komlókkal főzött alsóerjedésű sör, amit aztán a sörfőzés végén alaposan „hidegkomlóznak”. Ezzel nemcsak a szokásosnál magasabb IBU-t érnek el, de a pilsenihez szokott közönséget, a keserűség mellett, egy az ale típusú sörökre jellemző citrusos karakterrel is megörvendeztetik.
A világban természetesen nem csak a hidegkomlózással dobták fel a lágereket, hanem a főzéshez is használtak újfajta – amerikai, ausztrál vagy éppenséggel újzélandi – komlókat, melyek egészen egyedi ízt kölcsönöztek a sörnek. Hogy van fantázia a típusban, az is bizonyítja, hogy a Mikkeller és a Nogne is lefőzte a maga IPL sörét.
A kézműves sörfőzésre egyébként is jellemző, hogy fittyet hány a szabályokra. Nem véletlen, hogy egyre nehezebb a kraft-sörök kategorizálása. Eleinte a trendi komlós láger is eretnekségnek tűnt, de aztán annyira elfogadott lett, hogy Amerikában megjelentek az olyan sörök is melyek felsőerjesztésűek ugyan, viszont európai komlókkal fűszerezettek – csavarjunk még egyet az IPA fogalmán avagy minek nevezzelek?
Érdekesség, hogy az első hazai IPA-val a Grabanccal nagyjából egy időben jelent meg a fóti Keserű Méz, ami akkoriban (még) döbbenetes keserűséggel hökkentette meg a hazai sörivókat. A típusát azonban főzője „hoplager”-ként határozta meg, de a mai fogalmaink szerint nyugodtan nevezhették volna India Pale Lagernek is.