Olvasási idő: 3 perc

A Pilsner Urquell megbízásából végzett közvéleménykutatás szerint a cseh férfiak 86 százaléka választaná a sör és a bor közül az előbbit. Ez annyira nem meglepő. Az viszont már igen, hogy az eddigi tendenciákhoz képest a cseh nőknek többsége is, egész pontosan 52 százaléka, szintén a sört nevezte meg első számú választásának a borral szemben. Mi áll ennek az eredménynek a hátterében? Erre is rákérdeztek a felmérést végző munkatársak.

A sörgyár szakértői szerint ennek oka, hogy az elmúlt évtizedben jelentősen bővült a sörök választéka, az alkoholmentestől a sörkülönlegességekig. A nők szeretnek kísérletezni, új ízeket kipróbálni, a sörfőzdék pedig egyre több lehetőséget kínálnak erre. A nők sör iránti érdeklődését azonban az is segíti, hogy a cseh éttermek és kocsmák hangulatosabbak, mint korábban, egyre színvonalasabb szolgáltatásokat és csapolt söröket kínálnak.

A csapolt sör iránti jelentős érdeklődés, beleértve a nőket is, nagyrészt a kocsmákban és éttermekben kínált szolgáltatások minőségének növekedésével magyarázható. Tízből heten értékelik úgy, hogy a hazai kocsmák hangulatosabbak a korábbiakhoz képest. A megkérdezettek több mint 72 százaléka pozitívan értékeli, hogy javult a kocsmák tisztasága. 

A férfiak esetében a csapolt sörök minősége dominál a kocsmaválasztásban, ezt követi az ételek minősége és a létesítmény otthonossága. A nők számára első szempont a vendéglátóhely kiválasztásánál az ételek minősége, ezt az otthonosság és tisztaság követi. Mindenesetre a válaszadók több mint 60 százaléka ma a nők számára barátságosabb környezetként érzékeli a kocsmákat, 65 százalékuk szerint a kocsmák sokkal nyitottabbak akár az egész család látogatására.

A sörök esetében azonban továbbra is vannak különbségek a nemek között: míg a férfiak jobban szeretik a lagert, és értékelik a jelentős keserűséget a sörben, addig a nőket a keserűség nem hatja meg annyira, és inkább a könnyű tízeseket preferálják. Az ízesített sörök is népszerűbbek a nők körében – tízből négy női választ ilyen söröket, a klasszikusok cseh sörökkel szemben, ami kétszer annyi, mint ahány férfi választása esik az ilyen sörökre és több nő iszik alkoholmentes sört is, mint férfi.