Olvasási idő: 3 perc

Kétségtelenül klassz lenne, ha ez igaz lenne, hiszen akkor egy kiadós sörözés után nem arra ébrednénk, hogy úgy érezzük, homokot tudnánk köpni, annyira kiszáradt a szájunk. Ilyenkor persze minden porcikánk szomjazza a vizet. Nem véletlen, hogy gyógyító hatást tulajdonítunk a első hideg sörnek, hiszen azért a sörben tényleg jócskán van víz is. Így aztán az úgynevezett gyógysör valóban tűzoltás a kiszáradás ellen, de ha biztosra akarunk menni, akkor másodikra már ne sört igyunk! Sőt! A lehető leghelyesebb, ha a vidám sörözéssel töltött este után felébredve nem sört, vagy fröccsöt, hanem vizet iszunk.

A másnap reggeli kiszáradás oka, hogy a sör, mint minden alkohol, vizelethajtó. Vagyis hiába isszuk korsószámra a sört, mivel ez fokozza a vizeletürítést. Vagyis az alkohol hatására a szervezet nagyon gyorsan eljutattja a folyadékot a test más részeiből a vesékbe és a hólyagba. Emiatt amikor alkoholt fogyasztunk, valójában több folyadékot veszítünk, mint amennyit a szervezetbe beviszünk.

Az égetett szeszekhez már elég régóta szokás kísérőnek vizet inni, ez is a dehidratáció megelőzését szolgálja. Az azonban nem jött szokásba, hogy sörözés közben is igyunk vizet.  Pedig az nemcsak hidratálást és folyadékot biztosítana a szervezetnek, hanem lelassítaná az alkohol véráramba jutását. Ezzel ugyan nem ússzuk meg a berúgást, de  a szervezetnek több ideje marad az egyes italok feldolgozására.

Szóval mai jótanácsunk az lenne, hogy olykor szakítsd meg a sörözést, egy-egy pohár vízzel, vagy ha ez a társaság nyomása miatt nem lehetséges, akár egy alkoholmentes sör is megoldás lehet. A feltételes mód oka, hogy pontosan ismerjük a vidám kocsmai sörözések hangulatát és tudjuk, sok mindent kíván ilyenkor a szervezet, de a vízivás nincs ezek között.

Pedig jó lenne.