Olvasási idő: 2 perc

Ez a széles körű elérhetőség elvette annak diszkrét báját, hogy azt is élveztük a sör különlegessége mellett, hogy valami nehezen beszerezhető italt iszunk. Most, hogy már van, már nem annyira különleges. Tudjuk, tudjuk — ez szörnyen hangzik, de most, hogy már mindenki élvezheti, számunkra már nem annyira izgalmas. Számunkra a sörivást egy bizonyos mértékben a szertartás, a rejtély és a narratíva teszi élvezetessé, ami körül veszi. Emellett persze az is, hogy még mindig van nehezen hozzáférhető tétel, ami mindig egy kicsit különlegesebbé teszi a kóstolást.

Egyesek azzal is érvelnek, hogy azzal, hogy mindenütt elterjedt a craft, a könnyebb beszerezhetőség miatt, a kézműves sörnek termékként kevésbé kellett érdekessé, izgalmassá  válnia. Azzal, hogy a nagy cégek is beszálltak a kézműves piacra – saját főzetekkel, illetve kisüzemek felvásárlásával – hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az új cuccok már nem olyanok, mint régen voltak.

Azt gondoljuk, hogy azonos típusokon belül megfigyelhető egy bizonyos egyformaság – olyannyira, hogy kételkedünk abban, hogy vakon megkóstolva meg tudnánk különböztetni őket egymástól. És ki gondolta volna, hogy egyszer a kézműves sörvilágban teret fognak nyerni a „craft lagerek"?

Persze még mindig vannak nagyszerű és elképesztő kézműves sörök, de mintha nehezebb lenne felfedezni őket, mint anno, amikor még negyed ennyi craft sörfőzde extrém tételeire vadásztunk. Hát igen, el lettünk kényeztetve és ami elképzelhetetlen újdonság volt, ma már mindennaposnak számít.