Olvasási idő: 2 perc

Sokáig ez is maradt a jellemzője a piacnak, vagyis a láger mintegy szinonímája lett a nagyüzemi sörfőzésnek, miközben az új főzdék egyre mélyebben ásták magukat az IPA-főzés rejtelmeibe. Amerikai kézműves sörfőzdék ma is elkpesztő mennyiségben főzik a számtalan IPA-változatot, miközben egyre-másra fedezik fel maguknak az újabb és újabb sörtípusokat.

Az Oktoberfestbier úgy került képbe, hogy számtalan amerikai városban rendeztek a müncheni mintára Oktoberfestet, nem ritkán Münchenből importált eredeti bajor sörökkel. Aztán persze az amerikai sörfőzők is elkészítették a maguk fesztiválsörét, ami természetesen az eredeti mintájára készült és még az a csoda is megesett, hogy ebben az esetben a Reinheitsgebot előírásait is betartották. 

Természetesen a fesztivál sör típusa a Märzen, ez a malátakarakteres, borostyán színű láger, aminek eredetileg 5-6% alkoholtartalma. Többnyire az a törekvés, hogy az amerikai Oktoberfestbier hasonlítson az eredetire, ezért bécsi és müncheni malátákat, valamint európai „nemes” komlót használnak.

Természetesen nem mindenki tartja magát az eredeti recepthez, hanem tesz bele egy kis csavart. Az amerikai maláták és komlók használata önmagában is megváltoztatja a sör karakterét, de gyakran jócskán túllépik a megszokott alkohol százalékot is.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A Märzen elnevezés azokra az időkre emlékeztet, amikor Bajorországban egy 1533-as bajor rendelet értelmében, György és Mihály napja között tilos volt a sör főzése. A régi időkben márciusban, a sörfőzési szezon végén, a bajor sörfőzők erősebbre főzték a söreiket, ezután hideg pincékben, vagy barlangokban tároltak egész a nyár végéig, amikor aztán csapra verték a hordókat.