Olvasási idő: 2 perc
A Metro és a The Drinks Business ír róla, a cikkek szerint a találmánynak köszönhetően a palackok, a dobozok, a hordók és a sörösrekeszek is eltűnnének a forgalmazásból, ami jelentősen csökkentené a szállítandó mennyiség terjedelmét és így kisebb kapacitás is elég lenne a szállításra, csökkenne az üzemanyag-fogyasztás is.
„Azt számoltuk, hogy ha Németországot is figyelembe vesszük, körülbelül 3-5 százalékot takaríthatunk meg a CO2-kibocsátáson. De ha globálisan nézzük, akkor a világ CO2-kibocsátásának körülbelül fél százalékát tudnánk csökkenteni” – mondja Stefan Fritsche, a Klosterbrauerei Neuzelle sörfőzde vezérigazgatója.
A sörpor jelenleg a fejlesztés utolsó szakaszában van, és még nem tartalmaz alkoholt. Azonban ez is idő kérdése. Az ital elkészítése rendkívül egyszerű, lesz, csak néhány kanál port kell a pohárba tenni, majd vizet önteni hozzá és összekeverni.
Állítólag az italnak a pilsenihez hasonló íze van, de a jövőben több ízesítést is terveznek. „Van habunk, van sör ízünk. A szén-dioxidot és az alkoholt is por formájában szeretnénk hozzáadni. Mindent hozzávaló készülhet porból. Lenyűgöző, hogy megcsináltuk. Először a világon” – teszi hozzá Fritsche.
A Klosterbrauerei Neuzelle csaknem két éves kutatás után kifejlesztett sörpora kis mennyiségben már forgalomba hozható ebben a formában, de tesztelni kell piacon 2023 közepéig. Ez egy speciálisan a kolostori sörfőzde által hagyományos technológiával főzött, dextrinben gazdag sör, amelyet vízben oldódó sörporrá/granulátummá dolgoztak fel és készítettek elő.