Olvasási idő: 4 perc

Szerencsére azonban az ismét magánkézbe került gyárban bátran túlléptek a csehekre oly jellemző, az extrémitást nélkülöző, kizárólag tradicionális főzeteken és igazi különlegességekkel is meglepték a Primátor sörök híveit.

Az első nagy dobás a 1996-ban piacra dobott 7,5% alkoholtartalmú 16° Balling fokú Exkluzív, mely bátran szakít a „láger egyenértékű pils” közhelyével, és bátran célozza meg a baksörök magasabb alkoholtartalmát és határozott malátás karakterét. És jól teszi, hiszen a láger kifejezés nem egy ízkaraktert, nem is egyfajta keserűség-fokot jelöl, hanem az alsóerjesztésű sörök gyűjtőneve.

A lager-birodalom – ahogy egy szakíró jellemezte a cseh sörfőzést századunk elején – nem sok jelét mutatta a különféle alsóerjesztésú sörökiránt. ránt.  Akkoriban nem sok jele mutatkozott, hogy lesz ez másként is a cseh sörpiacon. A náchodi Primátor sörfőzde, az elsők között volt melyet megérintett a változások szele. 2006-ban kijöttek egy bajor típusú búzasörrel, és ennek sikerét követően, 2008-ban nyomán álltak neki egy klasszikus ale azaz a stout főzősének.

Primátor nem csak abban számít rendkívülinek a cseh sörgyárak között, hogy az állandó kínálata tizenötféle sörből áll, hanem azzal is, hogy rendszeresen hoz ki limitált példányokat. A Primátor Tychne két sörstílus az IPA és a láger kombinációja. Tulajdonképpen egy hop lager – azaz olyan ászoksör, melyben a klasszikus cseh lágerekhez használt komlókon kívül, modern komlófajtákat is adagolnak, és többnyire alkalmazzák a hidegkomlózást is. Így egy sajátos hibrid jön létre, mely meglepő variációkkal lehet képes elvarázsolni a sörrajongókat. A Primátor Tychne egy szűretlen, hihetetlenül krémes sör, amelynek aromáját, bár némileg disztingváltabban, mint a legtöbb IPA esetében, de így is karakteresen, az amerikai komló határozza meg.

A Primátor Medove vagyis a mézzel ízesített sör eredetileg egy karácsonyi meglepetése volt a gyárnak. Természetesen nem klasszikus mézből erjesztett sörre kell gondolnunk, hanem egy könnyű lágerre, amit mézzel ízesítenek. De azért nem kell aggódnunk, bár karakterében megjelenik a mézes édesség, de a sör ízeit a cseh sörökre jellemző komlókeserűség dominálja. Különlegessége, hogy főzéséhez új nemesítésű cseh komlókat – Rubin, Harmony – is használnak a híres žateci mellett.

A Primátor Evergreent azaz a zöld sört évente egyszer húsvét alkalmából főzik. Ennek Csehországban egyre nagyobb hagyománya van.

A náchodi sörfőzde Primátor APACS néven főzött már idényjelleggel egy american pale ale-t, de az APA 2022-ben már bekerült az állandó szortimentbe. A szomjoltónak szánt Primátor APA közepes testet kapott. A hangsúlyt a kellemes keserűségre helyezték, amit a főzéshez használt háromféle – az angol Nortern Brewer, a francia Triskel és az amerikai Chinook – komló használatával érnek el.