Olvasási idő: 2 perc

A 4090 méterrel a tengerszint felett fekvő, 1545-ben alapított Potosi hírnevét persze nem sörgyárának, hanem elképesztő gazdagságú ezüstbányáinak köszönheti. A közelében fekvő Cerro Rico hegy gyomrából az évszázadok alatt negyvenötezer tonna ezüstöt bányásztak ki, az embertelen körülmények között dolgozó bányászok.

A sörgyárat – micsoda meglepetés – két vállalkozó szellemű német Fernando Neumeyer és Juan Valentin Vollmer alapította. A sörfőzde alapításáig a város, mint minden más termékből, így a sörből is behozatalra szorult. Kereslet pedig jócskán akadt a kétszázezer lakosú városban, melyet addig Bolívia legnagyobb sörgyára – a jelenleg az Anheuser-Bush csoporthoz tartozó – Cervecería Boliviana Nacional látott el sörrel.

A kezdeti lendület Vollmer halála után megtört és a sörgyár csődöt jelentett. És mit ad Isten, a megmentő ismét egy német befektető, Hermann Wille személyében érkezett. A sörgyár 1933-óta a Wille család többségi tulajdonában áll, anyagi helyzete stabil. Az évi nyolcvanezer hektoliter kapacitású üzem bővítését idén jelentette be Carlos Wille vezérigazgató. A sörfőzde jelenleg kétféle sört főz A hatszázalék alkoholtartalmú, világos Potosina Pilsenert és a öt százalékos Malta-t.