Olvasási idő: 4 perc

Kelheimtől nem messze a Duna hihetetlen élest kanyart vesz. Az így kialakult félszigeten található a német nyelvterület legrégebbi bencés kolostora. A Duna évmilliókkal ezelőtt a frank Jura-hegység sziklatömbjein keresztül ásta ki itt medrét. Ebben a romantikus környezetben körülbelül 740 óta Szent Benedek regulája szerint működik a kolostor. 
Ebben a kolostorban a barátok már anno 1050-ben főzték saját sörüket, így ez a sörfőzde a ma is működők közül a legrégebbi múltra tekint vissza a világon.

A hagyomány az utódokat is kötelezi: változatlan recept alapján, igaz korszerűbb technológiával, itt készül a Weltenburger Kloster Bier, a piacon egyedülálló minőségben. Hagyományos főzési művészet, régi hagyományos receptek, valamint a modern főzéstechnika alkalmazása szavatolja e sör páratlan minőségét. 1516-tól a bajor tisztaság rendelkezések legszigorúbb be-tartásával csak válogatott nyersanyagokat, a legnemesebb komlót, gondosan megválasztott malátafajtákat, finom élesztőt és olyan tiszta vizet alkalmaznak, amelyet több száz méter mélyből, a Duna alól nyernek.

Az igazi fűszert a weltenburgi kolostori sör, a helyi sörházban kapja meg. A tulajdonképpeni főzés után a sör teljes nyugalomban érik kiváló minőségűvé. Az érlelési idő sörfajtánként három hónap, aminek különlegessége a kiképzett sziklapince, amely negyven méterre a Duna alatt van. A hat fajtából álló Kloster Bier sörcsaládból a legkényesebb ízlésűek is kiválaszthatják a nekik legmegfelelőbb italt.

A sör megjelenésében is hűen tükrözi annak származási helyét: a címkéken látható ezüst alapú piros kereszt egykor Szent György címere volt, aki a weltenburgi kolostor védőszentje. Az Asam Bock címkéjén Cosman Demian festő-építész portréja látható. Az Asam fivérek a bajor barokk korában, a kolostor újjáépítésével koronázták meg életművüket. Emlékük előtt ily módon tiszteleg az utókor.

1973-ban szerzetesek a sörfőzési jogokat a közeli Regensburgban található Bischofshof sörfőzdére. Ez azt jelenti, hogy a Bischofshof alkalmazottai az apátság sörfőzdéjét vezetik, és Weltenburger Kloster néven sötét lágereket és sötét búzasört gyártanak eladásra. Világszerte számtalan sörfőzde készít apátsági söröket – mifelénk talán a Leffe a legismertebb – ez a jelzős szerkezet ugyanis ma már nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezek szerzetesek közreműködésével készülnek.

Egy 1962-es belga kereskedelmi bíróság ítélete szerint ugyan a „trappista” jelzőt csak olyan sör megjelölésére használhatják, amelyet trappista rendhez tartozó sörfőzdében készülnek. Sajnos ennek ellenére az „apátsági sör” felirat nem több egy marketing fogásnál. A palackra egyszerűen feltették egy szerzetes képét, vagy a sört egy szentről vagy egy sörfőzde közeli kolostorromról nevezték el.

A legszomorúbb az, hogy sok sörfőzde meg se próbál igazi minőséget előállítani.