Olvasási idő: 2 perc

Ezt a mára jóformán elfeledett eszközt régebben minden igényes kocsmában, ha vendég túl hidegnek találta az italát, kívánságára felszolgálták a sör mellé. A sörmelegítővel a hűvös pincében tárolt hordóból csapolt nedűt ugyanis a kívánt hőfokra lehetett melegíteni.

Erre szolgált a rendszerint ezüstből készített és a korsó szélére akasztott sörmelegítő, amelynek tartályába meleg sót vagy forró vizet tettek, hogy a hőcsere elvén működve szolgálja az ínyenceket. Olcsónak nem mondható, de örömmel tudatjuk, hogy itthon is kapható, annak ellenére, hogy Magyarországon nem igazán van keletje.

A hazai sörivók, hiába tudják, hogy a nagyon lehűtött sörnek nem érvényesülnek igazán az ízei, mégis a jéghideg sört szeretik – még télen is. Tőlünk északabbra – például Lengyelországban – ma is dívik a meleg sör fogyasztása, különösen télidőben, sőt a megmelegített sört gyakran mézzel is ízesítik.