Olvasási idő: 2 perc

„Nyilvánvaló, hogy a pastry ale nem való mindenkinek. Őszintén szólva, legtöbbször talán nekünk sem. De időnként szeretünk valami bohóságot kóstolni, ami arra példa, hogy tágulnak a sör határai a legszélsőségesebb receptek megjelenésével.” (Jessica Boak és Ray Bailey)

Az elmúlt évtizedekben a söripar a figyelemfelkeltő szélsőségek felé terelte a söfőzők figyelmét. Ma már nem elegendő, hogy egyre keserűbb IPA-kat és ragyogó imperial stoutokat készíteni. Hogy új vásárlókat szerezzenek termékeikhez, olyan újítások kellenek, melyek gyökeresen megváltoztatják a sörről alkotott képet.

Így aztán több száz sörfőzde törekszik bekerülni a mainstreambe az úgynevezett cukrászsörökkel, amelyeket szeretett desszertek, rágcsálnivalók és cukorkák ihlettek. Nem kell sörkockának lenni ahhoz, hogy megértsünk és értékeljünk egy hordóban érlelt stoutot, vagy egy jó kis IPA-t, de a pastry ale más.

Egy pastry ale sörfőzője úgy gondolkodik, mint egy cukrász, és olyan sörrecepteket ír, amelyekben a példa kedvéért pirított kókuszt, mályvacukrot, gyümölcspürét és vaníliarudat, és még elmondhatatlan mennyiségű „söridegen” alapanyagot használnak, hogy valóban legyen hasonlóság az utánozni kívánt süteménnyel.

 A legtöbb ilyen sört laktózzal édesítik, és olyan kereslet van rájuk, hogy egyre több sörfőzde áll neki a saját cukrászsör receptjét megalkotni. A feladat nem egyszerű, nem véletlen hallhatunk egy-egy darab kóstolása során olyan beszólásokat, hogy hajmeresztő, rémísztő – de a pastry ale köszi jól van és egyre többen kedvelik.