Olvasási idő: 2 perc
Nos, meg kell nyugtassuk azokat, akik hiányolták a könnyebb, alacsonyabb alkoholtartalmú apátsági söröket, hogy létezik ilyen, sőt a szerzetesek elsősorban ezeket, a szinte csak saját használatra főzött söröket fogyasztják, fogyasztották. Ezeket a könnyű söröket eredetileg „patersbier”-ként emlegeték, de ezeknek a legfeljebb öt százalék alkoholtartalmú söröknek hivatalosan singel, vagy single az elnevezésük.
A singel – magyarul szingli – sörök nem nevezhetők önálló sörtípusnak, annak ellenére sem, hogy valamennyire jellemző az alacsony – 3,5-5% – alkoholtartalom, valamennyi felső erjesztéssel készül és többnyire világos színűek, bár akad köztük borostyán is. A singel sörök viszonylag komlósak és a belga élesztőknek köszönhetően gyümölcsösek és fűszeresek.
A szerzetesek naponta fogyasztják ezeket a könnyű söröket, az erősebb söröket az ünnepekre tartva. A singel sörök általában csak a kolostorokban és a hozzájuk kapcsolódó létesítményekben találhatók meg. Persze néhány palack singel elkerülhetetlenül kikerül a falak közül, a gyűjtök és sörrajongók őszinte örömére, akik gyűjtik, vagy nem ritkán kereskednek velük. Méghozzá jó áron, nem mintha különösebben izgalmasak lennének, de ritkaságuk különös bukét ad nekik.