Olvasási idő: 2 perc
Nos, meg kell nyugtassuk azokat, akik hiányolták a könnyebb, alacsonyabb alkoholtartalmú apátsági söröket, hogy létezik ilyen, sőt a papok és az apácák elsősorban ezeket, a szinte csak saját használatra főzött söröket fogyasztják, fogyasztották. Ezeket a könnyű söröket eredetileg „patersbier”-ként emlegeték, de ezeknek a legfeljebb öt százalék alkoholtartalmú söröknek hivatalosan singel, vagy single az elnevezésük.
A singel – magyarul szingli – sörök nem nevezhetők önálló sörtípusnak, annak ellenére sem, hogy valamennyire jellemző az alacsony – 3,5-5% – alkoholtartalom, valamennyi felső erjesztéssel készül és többnyire világos színűek, bár akad köztük borostyán is. A singel sörök viszonylag komlósak és a belga élesztőknek köszönhetően gyümölcsösek és fűszeresek.
Az apácák és a paok majd' minden nap fogyasztják ezeket a könnyű söröket, az erősebb söröket az ünnepekre tartva. A singel sörök általában csak a kolostorokban és a hozzájuk kapcsolódó létesítményekben találhatók meg. Persze néhány palack singel elkerülhetetlenül kikerül a falak közül, a gyűjtök és sörrajongók őszinte örömére, akik gyűjtik, vagy nem ritkán kereskednek velük.
Méghozzá jó áron, nem mintha különösebben izgalmasak lennének, de ritkaságuk különös bukét ad nekik.
Photo by Ricardo Gomez Angel on Unsplash