Olvasási idő: 2 perc
Az egyetlen szegmens melyben növekednek a sörözői eladások, az az ún. tanksör – azaz az olyan sör, amit a vendéglátóhelyre tartálykocsival szállítanak és ott a vendéglőbe telepített öt vagy tíz hektoliteres tartályokba fejtik le. A találmány nem újdonság, de most egy különleges csapolási módszerrel tovább finomították.
Ennek lényege, hogy a sör egy különleges, vízhatlan polipropilén zsákba fejtve kerül a tartályba, ahol folyamatos hűtéssel biztosítják az állandó nyolc-tíz fokos hőmérsékletet. A csapolás során a sört a tartályba préselt levegővel nyomják ki a zsákból és a kompresszorból érkező levegő nem érintkezik a sörrel.
Mivel a sört nem széndioxiddal csapolják, így egy jobb íz élményhez juthat a fogyasztó. A rendszer teljesen zárt, és csak olyan helyre telepítik, ahol garantált a gyors fogyás. A tanksör ugyanis többnyire pasztörizálatlan így a folyamatos hűtés ellenére néhány napon belül ki kell mérni, amíg tökéletes a minősége.
Jelenleg a cseh fogyasztás négy százaléka a tanksör és több mint ezer vendéglátóhelyen találkozhatunk vele. A tartályok telepítése meglehetősen költséges, így elsősorban a legnagyobb sörgyártók alkalmazzák. Szlovákiában, Romániában, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban és itthon Budapesten is belekóstolhatunk a tanksörbe. Sőt! A budejoviceiek már Londonban is telepítettek egy négy tartályos rendszert.