Mennyi egy korsó sör?

Az utóbbi időben a cseh hospodákban egyre gyakrabban találkozhatunk azzal, hogy az itallapon a korsó sör már nem félliter, hanem valamivel kevesebb.

Söröző asztronauták

Kétségtelen izgalmas tudomány az űrkutatás, de egy sörivó számára nyilván az a legégetőbb kérdés, hogy űrutazásai során ihat-e csapolt sört?

Az igazi ale

Az igazi ale az angol sörivók körében a művészet fogalomkörébe tartozik. Szenvedélyt és rajongást vált ki belőlük.

Lassú csapolás

Nincsen új a nap alatt! A Bierstadt amerikai főzde megkísérli ismét divatba hozni a lassú csapolást.

Szomjas, mint egy hal

„Szomjas hal van bennem, amely soha nem talál eleget abból, amire szomjazik” – írta Dzsalál ad-Din Rumi, a legnagyobb perzsa szúfi misztikus filozófus és költő.

Harminc százalék

Magyarországon a söreladás harminc százaléka a vendéglátásban kerül értékesítésre.

Tank, de nem lánctalpas

Csehországban az utóbbi években rohamosan – ötven százalékról harmincötre – csökkent a csapolt sör piaci részesedése. Elsősorban a vendéglátóhelyi áremelkedés miatt.

Kocsmai állásközvetítő

A cseheknél – tudjuk jól – a kocsma a nemzeti intézményrendszer alapja. Előbb a beltéri dohányzás tiltása, majd a covid okozta bezárások visszavetették a csapolt sör forgalmát.

Csapolj sört magadnak!

Vagy 15 éve, a bécsi Fischer Brauban láttam először olyan kocsmai asztalt, melynél az asztal körül ülök maguknak csapolták a sört.

Csapoltat vagy üvegest?

A sörivók többsége esküszik a csapoltra, és állítja, hogy a frissen csapolt sör mindig finomabb. Vajon igazuk van-e?